Jesienne przysmaki: Tarta z gruszkami i crostinis

Jesień to czas, w którym razem ze zmianą pogody, zmienia się rytm naszego dnia, a co za tym idzie również i menu. Co raz chętniej sięgamy po ciepłe posiłki, a nasze potrawy stają się bardziej sycące. Jednak plusem jesieni jest jej obfitość, którą docenią zwłaszcza koneserzy sezonowych produktów.  Aby dodać sobie energii oraz zwiększyć odporność organizmu, warto włączyć do naszego menu żurawinę amerykańską, która znakomicie komponuje się z jesiennym specjałami.

tarta

 

Tarta z gruszkami i cranberry

Jednym z atutów jesieni są gruszki, które o tej porze roku są wyjątkowo słodkie i soczyste. Można je jeść na surowo, w postaci różnych przetworów, na ciepło, na słodko lub wytrawnie. Możliwości wykorzystania walorów gruszek są nieograniczone. My proponujemy je w postaci pysznej tarty, dość nietypowej, bo z plastrami bekonu. Smakują naprawdę wybornie.

Składniki dla 4 osób:

  • 75 g + 1 łyżka masła
  • 150 g mąki
  • sól
  • 1 żółtko + 2 jajka (średniej wielkości)
  • 8 plasterków bekonu (około 10 g)
  • 2 gruszki (około 180 gr każda)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • sok z cytryny
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 5 łyżek mleka
  • 100 gr bitej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 120 gr całych, suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
  • Tłuszcz i mąka do wyłożenia formy

Przygotowanie:

  1. Masło kroimy na kawałki. Mąkę, sól, masło i żółtko ugniatamy, następnie zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut.
  2. W międzyczasie na patelni podsmażamy bekon, aż będzie chrupiący. Gruszki myjemy i kroimy na ćwiartki, a następnie na talarki. Masło rozgrzewamy w rondlu i zasypujemy cukrem, następnie dodajemy pokrojone gruszki i je podsmażamy. Pod koniec smażenia zalewamy odrobiną soku z cytryny.
  3. Tymianek myjemy, odrywamy listki od gałązki. Mleko, śmietanę i jajka ubijamy, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
  4. Ciasto rozkładamy na stolnicy i wałkujemy aby jego przekrój wyniósł 24 cm. Przygotowaną formę (przekrój 22 cm) smarujemy masłem, posypujemy mąką, a następnie wykładamy przygotowanym ciastem. Na ciasto nakładamy bekon, gruszki i żurawinę. Całość polewamy masą mleczno-jajeczną i pieczemy w piekarniku 35 – 45 minut ( temperatura : zwykły piekarnik 200C/ termoobieg – 175 C/ piekarnik gazowy – poziom3) Gotową tartę wyjmujemy z formy i serwujemy na zimno lub na gorąco.

Czas przygotowania: około 90 minut

Wartość odżywcza (1 porcja):

  • Wartość energetyczna: 585 kcal / 2450 kJ
  • Białko: 10,6gr
  • Tłuszcz: 36,9gr
  • Węglowodany: 52,8gr

 

Crostinis z mielonymi kotlecikami, sałatką z cranberry i modrej kapusty

Crostinis

Jesień to czas, kiedy możemy kupić świeżą żurawinę. Jej cierpki, owocowy smak doskonale łączy się z mięsem oraz warzywami. Warto wykorzystać ten fakt i przygotować pyszne, rozgrzewające danie, które nie tylko nas rozgrzeje, ale też dostarczy nam energii na cały dzień.

Składniki dla 4 osób:

Sałatka z cranberry i modrej kapusty:

  • 200 ml soku z cranberry (żurawiny amerykańskiej)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 50 gr całych, świeżych cranberries (żurawin amerykańskich)
  • 200 gr kapusty modrej
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Kotleciki mielone:

  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1 żółtko
  • 150 g mieszanego mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 jabłko (około 200 g)
  • 1/2 pęku sałaty rukoli

Dodatkowo:

  • 1 bagietka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Sok z cranberry zagotowujemy z cukrem i gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Przebieramy świeżą cranberry. Dodajemy do gotującego się soku i czekamy aż owoce zagotują się i lekko rozpadną. Odstawiamy całość do ostygnięcia i wyciągamy pozostałe części owoców.
  2. Modrą kapustę myjemy i kroimy na cienkie paski. Dodajemy wcześniej przygotowany sok
    z żurawiny, ocet, sól, pieprz i odrobinę cukru. Następnie dodajemy olej i całość mocno mieszamy i zagniatamy rękami. Odstawiamy na bok.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. 1 łyżeczkę kaparów siekamy. Mięso mielone zagniatamy z żółtkiem, cebulą, kaparami, koncentratem pomidorowym i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy małe kulki. Na patelni rozgrzewamy sklarowane masło i smażymy na nim kotlecik, aż lekko zbrązowieją.
  4. Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda i kroimy w drobną kostkę. Rukolę myjemy, suszymy i rwiemy na mniejsze kawałki. Z przygotowanej kapusty odlewamy pozostałą marynatę
    i dodajemy żurawiny, rukolę, kostki jabłka oraz pozostałe kapary.
  5. Bagietkę kroimy na kromki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kawałki bagietki. Następnie nakładamy na nie przygotowaną sałatkę oraz kotleciki.

Czas przygotowania: około 45 minut

Wartość odżywcza (1 porcja):

  • Wartość energetyczna: 349 kcal / 1460 kJ
  • Białko: 11 gr
  • Tłuszcz: 17,9gr
  • Węglowodany: 34,6gr

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (160 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...