Jesienne jabłka pod otrębową kruszonką

Jesienne jabłka pod otrębową kruszonkąSkładniki:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 100 g rodzynek
  • 5 łyżek otrębów granulowanych o smaku śliwki Kupiec
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g otrębów owsianych wysokobłonnikowych Kupiec
  • 1 szczypta soli

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny
i posypać cynamonem. Dodać rodzynki i otręby granulowane. Jabłka przełożyć w natłuszczone naczynie do zapiekania.  W misce zagnieść ze sobą pozostałe składniki, otrzymaną kruszonką posypać jabłka. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 min.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (180 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...