Jesienna tarta z papryką, cukinią i pieczarkami

tarta-z-cukinia-papryka-i-pieczarkamiJesienna tarta z papryką, cukinią i pieczarkami

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody

+ papier do wypieków Jan Niezbędny

Wszystkie składniki łączymy w misce. Powstałe w ten sposób ciasto owijamy folią do żywności i wkładamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto w okrągły kształt, formę wykładamy papierem do pieczenia, po czym umieszczamy w niej rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy je widelcem w wielu miejscach i podpiekamy przez ok. 7 – 8 minut w piekarniku w 190ºC.

Wskazówka:

Aby przygotować kruche ciasto w stylu śródziemnomorskim – o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, można zastąpić masło 125 ml oliwy z oliwek, a zimną wodę 2 – 4 łyżkami letniej.

 

Nadzienie:

  • 1 duża cukinia
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała papryka zielona
  • 50 g szynki (w wersji mięsnej) lub 100 g fety (w wersji wegetariańskiej)
  • 2 średnie pieczarki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • świeże zioła
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • garść tartego, żółtego sera
  • sól, pieprz

 

Na podpieczonym cieście rozrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę (lub fetę), paprykę oraz pieczarki. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu. Przygotowujemy masę: jajka rozbijamy widelcem, dodajemy śmietanę i mleko. Mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Wsypujemy zioła. Masę wlewamy powoli na warzywa. Całość posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 40 minut.

 

tarta-z-cukinia-papryka-i-pieczarkami_2

 

Więcej przepisów na: www.janniezbedny.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (228 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...