Jesień pod znakiem cukinii

Surowa, pieczona, smażona, duszona, gotowana, do obiadu, na kolację, na przystawkę – sposobów i okazji, by przyrządzić cukinię jest wiele. Teraz, kiedy sezon na nią jest w pełni, warto sięgać po to warzywo szczególnie chętnie – potrawy z cukinii są łatwe w przyrządzeniu, smaczne, a ponadto zdrowe. Idealnie pasują na coraz chłodniejsze, jesienne dni. Autor przepisów: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Cukinia faszerowana miesem

Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 800 g mięsa mielonego
  • 2 średnie cebule
  • 1 świeża papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 pomidory
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej Tarsmak
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Cukinie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojone w kostkę cebulę oraz paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Masę mięsną dokładnie wymieszać i napełnić nią cukinie. Na mięso położyć pokrojonego w cząstki pomidora i polać sosem z wymieszanej musztardy sarepskiej Tarsmak i śmietany. Całość posypać obficie startym żółtym serem. Piec w temp. 180°C przez ok. 45 minut.

Penne z cukinia

Penne z cukinią

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 paczka makaronu penne (400 g)
  • 3 łyżki sosu serowego Tarsmak
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Cukinię umyć, pokroić w średniej grubości plastry i podsmażyć na oliwie. Doprawić solą, pieprzem, dodać pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekaną kolendrę. Całość chwilę poddusić, następnie dodać ugotowany al dente makaron, sos serowy Tarsmak i wymieszać.

Salatka z grillowna cukinia

Sałatka z grillowaną cukinią i sosem czosnkowym

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 250 g bobu
  • 3 pomidory
  • 4 jajka
  • 150 g sera feta
  • sos czosnkowy Tarsmak
  • 1 pęczek szczypiorku
  • świeżo zmielony pieprz i sól do smaku

Wykonanie:

Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać z łupinek. Cukinię pokroić w krążki, zgrillować na patelni, a następnie doprawić solą i pieprzem. Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać i wyłożyć na talerze. Na sałacie ułożyć pokrojone w cząstki pomidory, cząstki ugotowanych jajek, bób, zgrillowaną cukinię i pokrojoną w kostkę fetę. Sałatkę polać sosem czosnkowym Tarsmak i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (163 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...