Jedzenie, którego nie powinno się trzymać w lodówce
Spis treści:
- 1. Dlaczego pomidorów nie przechowywać w lodówce?
- 2. Jak przechowywać bazylię?
- 3. Ziemniaki – gdzie trzymać?
- 4. Jak przechowywać czosnek?
- 5. Cebula – do przechowywania potrzebuje suchego i chłodnego miejsca
- 6. Jak przechowywać awokado ?
- 7. Oliwa z oliwek – czy trzymać w lodówce?
- 8. Czy lodówka wysusza chleb?
- 9. Kawa – wbrew obiegowym opiniom nie trzymaj jej w lodówce
- 10. Miód – lodówka zapewni ci krystalizację
- 11. Cytryny, limetki, pomarańcze
- 12. Ogórki konserwowe – jeśli lubisz je „na zimno” …
- 13. Keczup – nie zepsuje się bez przechowywania w lodówce!
Nowoczesny styl życia ułatwia nam długoterminowe przechowywanie żywności. Cały sens posiadania dużej lodówki, to brak problemu i potrzeby martwienia się o to, czy drogie jedzenie, które właśnie kupiłyśmy, za dwa dni się nie zepsuje. Istnieją jednak produkty żywnościowe, które nie powinny być przechowywane w lodówce, ponieważ zmienia ona ich smak i zapach. W najgorszym wypadku Twoja chłodziarka może mieć nawet negatywny wpływ na ich jakość. Zdarzały się również przypadki, kiedy to przechowywanie żywności w lodówce przyśpieszało proces pleśnienia. Poznajcie listę – jedzenie, którego nie powinno się trzymać w lodówce!
1. Dlaczego pomidorów nie przechowywać w lodówce?
Pomidory zdecydowanie nie nadają się do trzymania w lodówce, ponieważ stracą swój smak. Przyczyną tego zjawiska jest zimne powietrze, które zatrzymuje ich proces dojrzewania, a zatem ich smak jest zagrożony. Dodatkowo, zimne powietrze ma wpływ na strukturę pomidora, ponieważ rozbija jego wewnętrzne błony. Najlepszym miejsce na przechowywanie pomidorów jest koszyk bądź szklana miska na kuchennym blacie.
2. Jak przechowywać bazylię?
Największym problemem trzymania bazylii w lodówce, jest kwestia pochłaniania przez nią wszystkich zapachów otaczającego jedzenia. Zamiast tego trzymaj ją poza lodówką w kubku świeżej wody. Jeśli jednak potrzebujesz bazylii przez dłuższy sposób, wypróbuj internetowe porady na temat mrożenia tego zioła.
3. Ziemniaki – gdzie trzymać?
Występuje duże nieporozumienie, jeśli chodzi o przechowywanie ziemniaków w chłodnym, a nie zimnym miejscu. Niskie temperatury szybciej niż myślisz zamieniają skrobię w cukier. Warzywa te postaraj się trzymać w papierowej torbie w chłodnym i ciemnym zakątku Twojego domu. Papierowa torba to lepsza opcja niż plastikowa, z tego względu że w takim opakowaniu dostaje się do nich więcej powietrza, które spowalnia proces rozkładu.
4. Jak przechowywać czosnek?
Czosnek ma z lodówką ten sam problem co ziemniaki – w niskich temperaturach zacznie on kiełkować, a niewykluczone że spleśnieje.
5. Cebula – do przechowywania potrzebuje suchego i chłodnego miejsca
Wilgoć w cebuli sprawia, że miękną i z czasem pleśnieją, a proces ten zostanie znacznie przyśpieszony, jeśli umieścisz je w lodówce. Zamiast tego znajdź suche, chłodne i ciemne miejsce. Jednak zadbaj o to, by nie leżały one razem z ziemniakami – wspólne miejsce w Twoim domu spowoduje, że szybciej się zepsują.
6. Jak przechowywać awokado ?
Jest haczyk jeśli chodzi o trzymanie awokado w lodówce. Jeśli kupiłaś dojrzałe sztuki i nie będziesz ich od razu wykorzystywać, mogą sobie poleżeć w lodówce. Jednak jeśli chcesz, by awokado dojrzało, musisz zapewnić im cieplejsze miejsce w kuchni.
7. Oliwa z oliwek – czy trzymać w lodówce?
Większość ludzi jest, co do tego zgodna – nie chowajcie oliwy do lodówki. W niskiej temperaturze oliwa z oliwek skrapla się i osadza w twardszej konsystencji, podobnej do masła. Zamiast tego trzymaj ją w chłodnym i ciemnym miejscu.
8. Czy lodówka wysusza chleb?
Jednym z największych błędów, jakie popełniamy, by zachować świeżość produktów, jest trzymanie pieczywa w lodówce. Najlepszym miejscem dla niego jest pojemnik na blacie, ponieważ lodówka bardzo szybko wysuszy chleb. Generalnie chleb, który zjesz w przeciągu następnych czterech dni powinien zostać pokrojony, natomiast resztę powinnaś odpowiednio owinąć i zamrozić. Ponadto, po wyjęciu z zamrażarki, pozwól mu na spokojnie odtajać i dopiero wtedy zabierz się do konsumpcji.
9. Kawa – wbrew obiegowym opiniom nie trzymaj jej w lodówce
Kawa straci swój smak, gdy schowasz ją do lodówki. Podobnie jak bazylia, może pochłonąć zapachy innych produktów. Zamiast tego powinnaś trzymać kawę w ciemnym i chłodnym miejscu, by zachowa świeżość i pełnię smaku. Jednakże większe ilości kawy można umieścić w zamrażarce!
10. Miód – lodówka zapewni ci krystalizację
Nie powinnaś trzymać miody w lodówce, ponieważ nie ma takiej potrzeby, jeśli jest szczelnie zamknięty. W ten sposób będzie dobry na zawsze! Z drugiej strony jeśli będziesz trzymać miód w lodówce może się skrystalizować.
11. Cytryny, limetki, pomarańcze
Cytryny, pomarańcze i limetki powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej, najlepiej na Twoim kuchennym blacie. Zimne powietrze może mieć wpływ na jakość tych owoców. Zadbaj też o to, by poza lodówką miały trochę miejsca – zbyt ściśnięte łatwiej spleśnieją.
12. Ogórki konserwowe – jeśli lubisz je „na zimno” …
Ogórki są bogate w konserwanty, głównie ocet. To sprawia, że będą chrupiące, nawet jeśli zostawisz je w spiżarni. Dla lubiących ogórki na zimno – przechowujcie je w drzwiach lodówki, a chłodniejsze miejsca w lodówce zostaw dla tych produktów, które bardziej ich potrzebują.
13. Keczup – nie zepsuje się bez przechowywania w lodówce!
Nie bądź zdziwiona! Nawet otwarty, może być przechowywany w spiżarni, ponieważ zawiera duże ilości octu i konserwantów, tak więc nie grozi mu zepsucie. A jeśli nam nie wierzycie, to pomyślcie o tych torebkach z keczupem w restauracjach fast food.
A czy Wam te produkty zdarza się wkładać do lodówki? Jakie jeszcze jedzenie polecacie przechowywać poza nią?