Jarmuż z frankfurterkami po wielkopolsku

Dzisiaj przedstawiamy Wam pyszny i prosty przepis na domowy obiad dla całej rodziny, czyli jarmuż z frankfurterkami.

franrufterki_z_jarmuzem_po_wielkopolsku2

Jarmuż z frankfurterkami po wielkopolsku

Składniki:

– Frankfurterki parzone Gzella                      500g

– Boczek Kmicica Gzella                                  200g

– smalec                                                               2 łyżki

– jarmuż świeży                                                  1kg

– rosół lub bulion wołowy                                350ml

– sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

 

Wykonanie:

Boczek pokroić w paski i podsmażyć na łyżce smalcu. Z jarmużu wyciąć twarde łodygi i sparzyć go, wrzucając na osolony wrzątek. Gotować jeszcze przez kolejne dwie minuty. Następnie wyciągnąć jarmuż, przelać go zimna wodą i grubo pokroić. Dodać do usmażonego boczku, podlać rosołem, doprawić solą, pieprzem, gałką i dusić do miękkości ok. 20-30 minut mieszając od czasu do czasu. Tak przygotowany jarmuż wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego łyżką smalcu, a na wierzch wyłożyć frankfurterki i zapiec w piekarniku przez 15 minut w temp. 180st.C

Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (298 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. linea  30 listopada 2016 08:36

    Całkiem interesujace i proste danie. Będe musiała zrobić coś takiego w domu. Może uda mi się przy okazji przemycić troszkę zdrowej zieleninki w obiadku 🙂

    Odpowiedz
  2. Jaworka  30 listopada 2016 12:53

    Super szybkie i smaczne danie które w razie niespodziewanych gości można szybko zrobić aby mieć składniki w domu zapisuję do ulubionych

    Odpowiedz
  3. Aneta  30 listopada 2016 14:40

    Trochę jak bigos, ale bardziej nowocześnie 😉 Ciekawe danie, z pewnością spróbuję przygotować je samodzielnie w swojej kuchni, wydaje się naprawdę proste w wykonaniu 🙂

    Odpowiedz
  4. martucha180  30 listopada 2016 21:08

    Bardziej dla panów 🙂

    Odpowiedz
  5. stokrotkapolna  15 grudnia 2016 09:24

    Jarmuż się kiedyś uprawiało na działce dla króliczków. I jakoś mam nam go nie przyrządzała. A szkoda. Teraz wiem jaki jest zdrowy. Pełno go rosło na wszystkich działkach, ale tylko służył do karmienia zwierzątek.

    Odpowiedz
  6. efffciaa  11 maja 2017 14:25

    Jarmuż wrócił przebojem znów na polskie stoły 🙂 i dobrze , bo jest bardzo zdrowy , chociaż mi najbardziej smakuje zdecydowanie w zielonych koktajlach 🙂 rewelacja

    Odpowiedz
  7. Angelika  28 lutego 2020 09:58

    Uwielbiam takie smaki 😁

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany