Jarmuż z frankfurterkami po wielkopolsku
Dzisiaj przedstawiamy Wam pyszny i prosty przepis na domowy obiad dla całej rodziny, czyli jarmuż z frankfurterkami.
Jarmuż z frankfurterkami po wielkopolsku
Składniki:
– Frankfurterki parzone Gzella 500g
– Boczek Kmicica Gzella 200g
– smalec 2 łyżki
– jarmuż świeży 1kg
– rosół lub bulion wołowy 350ml
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie:
Boczek pokroić w paski i podsmażyć na łyżce smalcu. Z jarmużu wyciąć twarde łodygi i sparzyć go, wrzucając na osolony wrzątek. Gotować jeszcze przez kolejne dwie minuty. Następnie wyciągnąć jarmuż, przelać go zimna wodą i grubo pokroić. Dodać do usmażonego boczku, podlać rosołem, doprawić solą, pieprzem, gałką i dusić do miękkości ok. 20-30 minut mieszając od czasu do czasu. Tak przygotowany jarmuż wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego łyżką smalcu, a na wierzch wyłożyć frankfurterki i zapiec w piekarniku przez 15 minut w temp. 180st.C
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Całkiem interesujace i proste danie. Będe musiała zrobić coś takiego w domu. Może uda mi się przy okazji przemycić troszkę zdrowej zieleninki w obiadku 🙂
Super szybkie i smaczne danie które w razie niespodziewanych gości można szybko zrobić aby mieć składniki w domu zapisuję do ulubionych
Trochę jak bigos, ale bardziej nowocześnie 😉 Ciekawe danie, z pewnością spróbuję przygotować je samodzielnie w swojej kuchni, wydaje się naprawdę proste w wykonaniu 🙂
Bardziej dla panów 🙂
Jarmuż się kiedyś uprawiało na działce dla króliczków. I jakoś mam nam go nie przyrządzała. A szkoda. Teraz wiem jaki jest zdrowy. Pełno go rosło na wszystkich działkach, ale tylko służył do karmienia zwierzątek.
Jarmuż wrócił przebojem znów na polskie stoły 🙂 i dobrze , bo jest bardzo zdrowy , chociaż mi najbardziej smakuje zdecydowanie w zielonych koktajlach 🙂 rewelacja
Uwielbiam takie smaki 😁