Jakie oleje wybierać i dlaczego? Sprawdź nasz przegląd!

Dla tych, którzy nie pamiętają jakie oleje warto wybierać i do czego je używać mamy krótką ściągawkę. Poprosiliśmy przedstawicieli firm z branży olejarskiej – ekspertów w swojej dziedzinie, aby podzielili się swoją wiedzą tak na temat swoich produktów, jak i innych olejów obecnych  na rynku. Warto zapamiętać te rady: Jakie oleje wybierać i do czego stosować.

Miej-olej-w-głowie...Fot-Green-Spoon-(2)

Fot. Green Spoon

Przede wszystkim odpowiadamy na pytanie, dlaczego warto sięgać po oleje?

Po pierwsze: oleje są zdrowe

– Tłoczone na zimno oleje roślinne mają najwyższe naturalne właściwości odżywcze i zdrowotne – przekonuje Przemysław Mrozik* – Oleje to tłuszcze, a (wbrew większości diet odchudzających) nasz organizm ich potrzebuje, jednak – tylko tych nienasyconych, które wspomagają przyswajanie witamin przez organizm – dodaje P. Mrozik.

*Przemysław Mrozik – Prezes Zarządu firmy Green Spoon, oferującej m.in. nagrodzony certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT Zdrowy Olej Rzepakowy Tłoczony Na Zimno Green Spoon.

Z opinią tą zgadza się Kamila Zubrycka** – Zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego i zwierzęcego muszą być obecne w diecie każdego z nas. Dotyczy to więc dzieci, kobiet, mężczyzn, sportowców, pracowników biurowych i fizycznych – podkreśla. Jak dodaje, istotne jest jednak zachowanie zdrowej równowagi, gdyż szkodliwy jest zarówno nadmiar, jak i niedobór tłuszczów. – Pamiętajmy, że ze względów zdrowotnych bardziej korzystne dla nas jest spożywanie tłuszczów roślinnych niż zwierzęcych – zastrzega.

**Kamila Zubrycka – założycielka firmy Olejowy Raj. Firma Olejowy Raj także jest laureatem programu „Doceń polskie” i i tytułem TOP PRODUKT  za cztery nierafinowane, niefiltrowane tłoczone na zimno oleje marki Olejowy Raj: Olej rzepakowy, Olej z nasion konopi, Olej lniany oraz Olej z pestek słonecznika. 

Miej-olej-w-głowie...Fot-Green-Spoon-(4)

Fot. Green Spoon

Po drugie: oleje dodają smaku i wzbogacają dania

Po tłoczone na zimno oleje warto sięgać nie tylko dla ich właściwości zdrowotnych. Produkty te są istotnymi składnikami potraw, dodatkami nadającymi nowego smaku, nawet najbardziej powszechnym wyrobom. – Cieszy mnie widok dziecka maczającego chleb w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno. Taki olej stosujmy jako element przystawki czy zdrowej przekąski w ciągu dnia. To bardzo proste: pokrojony pomidor czy plastry twarogu polane olejem rzepakowym i oprószone pieprzem – zachęca Prezes Zarządu firmy Green Spoon.


Wszystkie oleje tłoczone na zimno pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu oraz podwyższyć jego „dobry” rodzaj – przypomina Kamila Zubrycka. Przemysław Mrozik uzupełnia zaś, że zimnotłoczone oleje zachowują najlepsze wartości odżywcze i zdrowotne ziaren, np. rzepaku czy siemienia lnianego. Można zatem śmiało powiedzieć, że to natura w formie płynnej.

Jakie oleje warto wybierać i dlaczego?

Olej rzepakowy – „polskie złoto” zwany także „oliwą północy” 

Olej z rzepaku to bardzo cenne źródło kwasów omega-9, jak również witamin A, D, E i K. – Ten olej ma lepsze właściwości zdrowotne niż oliwa z oliwek, dlatego często nazywany jest „oliwą północy” i jest najzdrowszym olejem na świecie. Olej z rzepaku pozwala na skuteczną walkę z nadwagą, obniża poziom złego cholesterolu, poprawia pracę serca i układu krążenia. Świetnie wpływa na rozwój i pracę mózgu oraz układu nerwowego, dlatego szczególnie polecany jest kobietom w ciąży, karmiącym i ludziom starszym – wylicza P. Mrozik. Na tym cenne cechy oleju z rzepaku się nie kończą. – Olej rzepakowy działa przeciwzakrzepowo, zapewnia optymalny rozwój wzroku i reguluje przemianę materii – uzupełnia

*** Anna Żarnowiecka z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Miechowie posiadająca w ofercie Olej rzepakowy 100%, który zdobył godło promocyjne i tytuł TOP PRODUKT.

Co więcej, spożywanie zimnotłoczonego oleju rzepakowego jest korzystne także dla naszej skóry, której produkt ten dostarcza witaminę D. – Wiele kobiet chętnie smaruje ciało dobrym olejem rzepakowym, natomiast z wytłoczyn rzepaku można przygotować maseczki do włosów – mówi prezes firmy Green Spoon.

Olej lniany

Tłoczony na zimno olej lniany to skarbnica kwasów omega-3. Spożywanie tego produktu pozwala zabezpieczyć układ pokarmowy i poprawia jego funkcjonowanie. – Ostatnio bardzo popularna jest dieta dr Budwig, która jest oparta właśnie na oleju lnianym. Produkt, dzięki wysokiemu poziomowi witaminy E, pomaga walczyć z miażdżycą oraz komórkami rakowymi. Spożywanie 2 łyżek oleju lnianego tłoczonego na zimno dziennie to prosta droga do najlepszego zdrowia – zapewnia Przemysław Mrozik.

Olej z pestek dyni

Coraz większe zainteresowanie wzbudza także olej z pestek dyni. – Produkt zawdzięcza swoją popularność właściwościom leczniczym i atrakcyjnymi (z punktu widzenia konsumenta) właściwościami sensorycznymi – oliwkową barwą; słodkim, dyniowym smakiem oraz intensywnym, charakterystycznym i przyjemnym zapachem – wyjaśnia Katarzyna Olbryś-Ursin****.  Olej ten warto stosować nie tylko ze względu na jego smak. Produkt jest bogatym źródłem cennych substancji  (takich jak: tokoferole, fitosterole, selen, karotenoidy) o właściwościach prozdrowotnych. – Olej z pestek dyni bardzo dobrze wpisuje się w dietę wspomagającą leczenie chorych cierpiących na łagodny rozrost prostaty, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia w gospodarce cukrowej. Posiada on również właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne, antyhipercholesterolemiczne, przeciwpasożytnicze i przeciwzapalne – mówi K. Olbryś-Ursin.

**** Katarzyna Olbryś-Ursin, reprezentująca PPHU „SZARŁAT” s.c. Opisywany olej także został doceniony przez specjalistów z branży spożywczej, którzy przyznali mu godło promocyjne „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT.

Olej kokosowy

Olej kokosowy warto używać, bowiem dzięki wysokiej zawartości kwasu laurynowego, obecnego m.in. w mleku matki, wspiera układ odpornościowy.

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka sprawdza się przy leczeniu niepłodności, problemów hormonalnych oraz zaburzeń związanych z PMS.

Olej z nasion konopi

Olej z nasion konopi – dzięki idealnej proporcji kwasów omega 3 do 6 – łagodzi stany zapalne organizmu.

Olej z czarnuszki

– Olejem do zadań specjalnych jest zaś olej z czarnuszki. Łagodzi on objawy alergii, leczy górne drogi oddechowe, łagodzi podrażniony żołądek oraz poprawia odporność. Dodatkowo pomaga zwalczyć trądzik – wylicza założycielka Olejowego Raju.

Olej z ostropestu

Olej z ostropestu przynosi natomiast ukojenie osobom borykającym się z zaburzeniami funkcjonowania wątroby. Usuwa toksyny z organizmu oraz wspomaga regenerację tego narządu.

Miej-olej-w-głowie...Fot-Green-Spoon-(3)

Fot. Green Spoon

Jak prawidłowo używać oleje?

Na co dzień należy kierować się zasadą ogólną, że prawie wszystkie oleje tłoczone na zimno powinno stosować się na zimno, dodając je np. do sałatek, koktajli, zup, deserów, dressingów, past na bazie warzyw lub nabiału – przypomina Kamila Zubrycka. Skutkiem podgrzania takich olejów jest utrata ich najcenniejszych właściwości.

Okazuje się jednak, że zasada ta ma sporo wyjątków. Dla przykładu: olej kokosowy jest idealnym zamiennikiem, masła, margaryny, oleju rafinowanego czy też smalcu podczas gotowania, pieczenia i smażenia nawet w 200 stopniach Celsjusza. – Z kolei oleje rzepakowe oraz sezamowe mogą być stosowane do podgrzewania dań, ale tylko do temperatury nie wyższej niż 150 stopni Celsjusza – mówi właścicielka firmy Olejowy Raj.

Szefowie kuchni lubią dosmażyć potrawę na oleju tłoczonym na zimno, ale pod warunkiem niskiej temperatury i krótkiego czasu. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby gotowe ciepłe danie skropić olejem zimnotłoczonym dla podkreślenia smaku, ukoronowania dania. Takie zastosowanie znajduje właśnie w najlepszych restauracjach w Polsce nasz Zdrowy Olej Rzepakowy – dopowiada Przemysław Mrozik z firmy Green Spoon.

Olej dyniowy także nie może być stosowany do przygotowywania posiłków na gorąco. – Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać go np. do sałatek, surówek, sosów, a nawet do lodów waniliowych – mówi przedstawicielka PPHU „SZARŁAT”.

Ważne! Jak przechowywać oleje?

Oleje tłoczone na zimno, dla zachowania swoich najcenniejszych właściwości, powinny być przechowywane w chłodnym miejscu i z dala od bezpośredniego źródła światła słonecznego. Ta zasada dotyczy produktów również przed ich otwarciem. Wyjątkiem jest olej kokosowy, który swoje prozdrowotne właściwości zachowuje niezależnie od temperatury otoczenia (optymalnie przechowywany powinien być w temperaturze pokojowej).

O jakości oleju świadczy jego… smak. Nieprzyjemny, gorzki posmak to dowód, że produkt uległ zepsuciu.
***

Artykuł powstał w oparciu o materiały Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl, www.blog.docenpolskie.pl

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (174 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  7 października 2015 11:52

    No właśnie – „polskie złoto”. A często czytam cuda na temat egzotycznych olejów, a nasz polski przecież taki cenny.

    Odpowiedz
    • Ewelina  8 października 2015 09:47

      to prawda…

      Odpowiedz
  2. luko  7 października 2015 11:58

    Polecam olej kokosowy do smażenia oraz jako zamiennik masła. Natomiast olej z czarnuszki jest doskonały do pasty serowej, pieczywa a nawet ziemniaków. Pyszne!

    Odpowiedz
  3. kobiecymokiem  7 października 2015 14:53

    Bogactwo w kuchni 😉

    Odpowiedz
  4. martus2833  7 października 2015 15:47

    W mojej kuchni króluje olej rzepakowy; na rafinowanym smażę, tłoczonego na zimno używam do sałatek. Polecam też olej lniany – świetnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie.

    Odpowiedz
  5. lilkawodna  7 października 2015 18:43

    Ja używam różnych rodzai olejów. Rzepakowy, lniany, z orzechów włoskich, z pestek dyni i kokosowy!

    Odpowiedz
  6. martucha180  7 października 2015 19:41

    „pokrojony pomidor czy plastry twarogu polane olejem rzepakowym i oprószone pieprzem” – tak jeszcze nie jadłam oleju.

    Odpowiedz
  7. edytka38  7 października 2015 22:34

    obecnie uzywam oleju z ostropestu na regenacje watroby i czekam na efekty.

    Odpowiedz
  8. Żanett  8 października 2015 08:04

    Ja uwielbiam wszystkie oleje. W kuchni używam tych, które aktualnie pasują do tego, co gotuję.

    Odpowiedz
  9. Ewelina  8 października 2015 09:47

    uwielbiam wszelkie oleje, ale chyba najbardziej oliwę z oliwek 🙂

    Odpowiedz
  10. kataryna kiełboń  8 października 2015 14:41

    Fajny pouczający artykuł, a olej lniany uwielbiam.

    Odpowiedz
  11. Patriszia  12 października 2015 13:19

    Ciekawy artykuł, w końcu dowiedziałam się coś więcej na ten temat.

    Odpowiedz
  12. Aneta  13 października 2015 10:14

    Warto wiedzieć.

    Odpowiedz
  13. Anita  26 października 2015 21:05

    ja tak nie bardzo stosuje oleje..

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany