Jak zrobić kawę mrożoną – 7 wyjątkowych przepisów

Nie wiesz jak zrobić kawę mrożoną o oryginalnym smaku, do którego będziesz chciał wracać każdego lata?  Oto unikalne a jednocześnie proste przepisy na mrożoną kawę, które proponuje marka Lavazza. Od bogatych, deserowych drinków, stawiających wysmakowaną „kropkę nad i” po obiedzie,  po schłodzone, wykwintne koktajle kawowe, idealne na letnie przyjęcie. My już szykujemy się do ich przyrządzenia, a Wy?

Zobacz także inne przepisy na kawę mrożoną: Mrożona kawa z mlekiem sojowym i chrupiącymi puffingowanymi owocami mango

1. Jak zrobić kawę mrożoną – Włoska, migdałowa, mrożona kawa

Jak zrobić kawę mrożoną - caffe_alla_salentina

Caffè alla Salentina jest orzeźwiającym napojem bazującym na kawie  i mleku migdałowym.  Ważne aby pamiętać, że jej przygotowanie rozpoczyna się już parę godzin przed spożyciem, bowiem mleko użyte do przygotowania migdałowych kostek musi się wcześniej zamrozić.

SKŁADNIKI na jedną porcję:

  • 50 ml espresso lub kawy mocha
  • 300 ml wody
  • 100 g syropu mleka migdałowego

PRZYGOTOWANIE
Przygotuj espresso lub kawę mocha.
Umieść w wysokiej szklance 6/7 kostek migdałowego mleka.
Wlej do szklanki gorącą kawę, bez dosładzania.
Podawaj ze słomką.

Lodowe kostki migdałowego mleka:
Rozcieńcz syrop mleka migdałowego z zimną wodą.
Napój wlej do tacy, w której przygotowuje się kostki lodu.
Umieść w zamrażarce na co najmniej 3 godziny.

2. Jak zrobić kawę mrożoną – Mrożone espresso

Jak zrobić kawę mrożoną -  caffe_shakerato

Caffè shakerato to doskonale orzeźwiający i kremowy napój, który można pić o  dowolnej porze dnia.

SKŁADNIKI na jedną porcję:

  • 1 espresso lungo
  • Kostki lodu
  • Cukier

PRZYGOTOWANIE
W mikserze umieść 6/7 kostek lodu i pół łyżeczki cukru (jeśli zwykle słodzisz kawę). Przygotuj espresso lungo i dodaj do lodu.
Zamknij mikser i miksuj przez 10/15 sekund.
Napój do szklanki przelej przez  sitko.

3. Jak zrobić kawę mrożoną – Espresso Martini

Jak zrobić kawę mrożoną -  espresso-martini

Kawowy koktajl pełen elegancji. Londyn, rok 1984…. Znany model wchodzi do baru i prosi o pobudzający napój – podano mu Espresso Martini.
To jedna z historii Lavazzy i przepisów na nowo odkrytych w Lavazza Training Centre – dzięki dodaniu Frangelico, tradycyjnego, piemonckiego likieru, może stać się najlepszym drinkiem wakacji.

SKŁADNIKI na jedną porcję:

  • Filiżanka kawy
  • 30ml wódki
  • 30ml likieru Frangelico
  • 6 kostek lodu
  • 5g cukru
  • ½ czekolady Gianduiotto

PRZYGOTOWANIE

Przygotuj espresso, dodając do niego odrobinę cukru.W mikserze umieść lód, posłodzoną kawę, likier Frangelico, po czym dobrze zmiksuj. Przelej całą zawartość do kieliszka Martini.

KOMPOZYCJA

Złam kawałek czekolady Gianduiotto na pół, a następnie umieść ją na brzegu kieliszka. Napój możesz również udekorować z wierzchu kilkoma ziarnami kawy.

4. Jak zrobić kawę mrożoną – Mrożone espresso na wieczór

caffe_shakerato_after_dinner

Caffè shakerato wzbogacone o klasyczny, włoski likier, jest przyjemną alternatywą dla koktajli i poobiednich drinków. Teraz nawet zwykły wieczór w domu może stać się wyjątkową okazją.

SKŁADNIKI na jedną porcję:

  • 1 espresso lungo
  • Kostki lodu
  • Likier Amaretto
  • Cukier
  • Śmietanka
  • Gorzkie kakao w proszku

PRZYGOTOWANIE
Umieść w mikserze 6/7 kostek lodu i łyżeczkę cukru.
Dodaj łyżkę likieru Amaretto oraz espresso lungo.
Zamknij szczelnie mikser i miksuj przez 10-15 sekund.
Wlej napój do szklanki przez sitko.
Rozprowadź na wierzchu cienką warstwę lekko ubitej śmietanki.

Całość posyp gorzkim kakao w proszku.

5. Jak zrobić kawę mrożoną – Sycylijskie kremowe espress

granita_espresso_crema_ricotta

Nowe, kremowe spojrzenie na sycylijską specjalność. Przepyszne, wakacyjne  espresso z granitą i kremem z ricotty – łączy w sobie wyrazistość kawy z subtelnością smaku kremu.

SKŁADNIKI na 4 porcję:

  • 500 ml kawy
  • 100 g cukru
  • 50 ml wody
  • ½ laski wanilii
  • 125 g serka ricotta
  • 25 g cukru pudru
  • 4 “kromki” słodkiej bułeczki typu brioche

PRZYGOTOWANIE

Granita:

Zaparz kawę. Do garnuszka wsyp cukier, dodaj pół laski wanilii, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Dodaj kawę, przelej do miski i wstaw do zamrażarki.
Co pół godziny wyjmuj z lodówki i mieszaj, do momentu aż kawa będzie zmrożona.

Krem z ricotty i tosty z brioche:
Ubij serek ricotta z cukrem pudrem, do momentu aż konsystencja kremu będzie płynna i wstaw do lodówki. Cienko pokrojone „kromki” bułeczki  brioche opiecz
w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 180°C.
KOMPOZYCJA
Espresso granite podawaj w szklance. Na wierzchu połóż krem z serka ricotta
i tostu z bułeczki  brioche.

6. Odwrócona irlandzka kawa

irish_coffee_sottosopra

Kawa mrożona, która „rozgrzeje” cię od stop do głów.

Aksamitnie delikatny krem z charakterystycznym aromatem irlandzkiej whisky skomponowanym zi prawdziwie włoską kawą. Idealny przepis na chłodne dni.

SKŁADNIKI na 5 porcji:

  • 250ml mleka
  • 300g śmietanki kremówki
  • 100ml irlandzkiej whisky
  • 100g cukru
  • 9g arkusza żelatyny

PRRZYGOTOWANIE

Do małego garnka wlej mleko i śmietankę, dosyp cukier i gotuj na małym ogniu.

Chwilę przed zagotowaniem się kremu, do pojemnika z zimną wodą włóż arkusz żelatyny, aby namoknął przez około 2 minuty. Kiedy krem zacznie się gotować, wyżmij żelatynę i dodaj do garnka. Powoli mieszaj, po czym zdejmij z palnika.

Dolewaj whisky jednocześnie mieszając. Do każdej ze szklanek wlej około 100 g mieszanki i wstaw do lodówki na około dobę. Zaparz kawę i polej ją na przygotowany wcześniej krem. Odwrócona irlandzka kawa jest gotowa do podania.

KROPKA NAD “I” Czemu nie dodać do koktajlu słomki, tak aby kawa wyglądała jeszcze bardziej kusząco?

7. Mrożona Mocha

iced_mocha

Klasyczne i niezawodnie pyszne połączeniem bitej śmietany i czekolady, zmieszanych ze smakiem kawy, gwarantuje otrzymanie  wyjątkowo bogatego
w smaku, a równocześnie orzeźwiającego napoju

SKŁADNIKI na jedną porcję:

  • 50 ml kawy
  • 50 ml zimnej czekolady
  • Bita śmietana
  • 6/7 kostek lodu
  • 1 l mleka
  • 175 g cukru
  • 140 g kakao w proszku

PRZYGOTOWANIE
Zaparz kawę. Do szklanki wrzuć kostki lodu i polej je zimną czekoladą wymieszaną z 50 ml mleka. Dolej kawę oraz dodaj na wierzchu bitą śmietanę
Gorąca czekolada
Ugotuj litr mleka. Dodaj kakao wymieszane z cukrem.
Zmniejsz ogień pod gotującym się mlekiem
Odstaw na 10 minut lub dłużej w zależności od oczekiwanej konsystencji napoju  Poczekaj do ostygnięcia.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (102 głosów, średnia: 4,81 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe macierzanka
    macierzanka  25 lipca 2016 14:19

    Świetne przepisy na mrożoną kawę. Mnie szczególnie zainteresowała Mrożona Mocha ,myślę,że połączenie kawy ,czekolady,bitej śmietany to coś dla mnie.

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe Wusia
    Wusia  25 lipca 2016 15:47

    Gdy za oknem 32st. przepisy jak znalazł.Jak na łasucha przystało wybieram tę najsłodszą tj mrożoną moccę.

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe Kaśka
    Kaśka  25 lipca 2016 17:35

    bardzo mi się podobają pomysły na podanie kawy. kawa sama w sobie żadna sztuka ale żeby podać ją w zaskakujący sposób, to dopiero WOW 😉

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe kasia87g
    kasia87g  25 lipca 2016 20:04

    super przepisy, ale moje dwie lewe ręce i pewnie nie wyszłoby tak pięknie jak na zdjęciu 😛

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe luna341
    luna341  26 lipca 2016 07:48

    Ciekawe i smaczne propozycje na kawowe orzeźwienie.Wracają upaly wiec będzie okazja na wypróbowanie kilku przepisów

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  26 lipca 2016 10:01

    Ciekawe przepisy

    Odpowiedz
  7. Zdjęcie profilowe marcia7
    marcia7  26 lipca 2016 11:21

    Coś pysznego

    Odpowiedz
  8. Zdjęcie profilowe passa
    passa  27 lipca 2016 07:25

    Ta pierwsza, Caffè alla Salentina, włoska, migdałowa, mrożona kawa… <3

    Odpowiedz
  9. Asia  27 lipca 2016 11:52

    Ależ pyszności 🙂 dziś pogoda idealna na kawę mrożoną 🙂 na pewno wypróbuję co najmniej kilka przepisów. Ta sycylijska wygląda fajnie. A tak na szybko to polecam ice coffe z krugera, moja ulubiona to kokosowa 🙂 dobrze chłodzi

    Odpowiedz
    • mar  29 lipca 2016 13:19

      Też ją piję – szybko się ją robi. 🙂 Może w czasie urlopu poszaleje z tymi przepisami, bo latem to mój ulubiony napój.

      Odpowiedz
  10. Zdjęcie profilowe ava
    ava  28 lipca 2016 10:23

    Migdałowa wersja mniam! 🙂

    Odpowiedz
  11. Zdjęcie profilowe Aneta
    Aneta  27 września 2016 15:46

    Ale super przepisy! Bardzo lubię mrożoną kawę 🙂

    Odpowiedz
  12. Zdjęcie profilowe ewalub
    ewalub  21 października 2016 14:21

    Ale pyszności! Co prawda dziś patrząc za okno nie mam ochoty na zimne napoje, ale latem uwielbiam

    Odpowiedz
  13. Zdjęcie profilowe Maya
    Maya  9 grudnia 2016 14:45

    Przepysznie wyglądają te kawy, bardzo ładne zdjęcia 🙂

    Odpowiedz
  14. Zdjęcie profilowe marcia7
    marcia7  6 stycznia 2017 10:13

    przyda sie latem

    Odpowiedz
  15. Zdjęcie profilowe aspiryna
    aspiryna  25 lipca 2017 13:37

    Uwielbiam mrożone kawy i napoje kawowe ,aż ślinka cieknie .

    Odpowiedz
  16. sylvia  25 lipca 2017 20:46

    kawa mrożona to dla mnie błogosławieństwo, jestem w ciaży i nie umiałąm sobie odmówić tej pyszności, ale zrobiłam ją z bezkofeinowej mama coffe o smaku toffi do tego zrobiłam mleczko kokosowe z wiórek + lody i bita śmietana, coś pysznego 😀 kawa zbożowa doskonale pasuje i jets o wiele zdrowsza, więc lepeij postawić na taką własnie kawę jesli chcemy sobie zrobić mrożoną w takie upały 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.