Przepis na Walentynki – Muffinki z żelkami i inne słodkości z serduszkiem

Ukochanej osobie można wysłać romantyczny list, kupić kwiaty albo powiedzieć wprost te dwa ważne słowa. Mówienie o tym, co się czuje, wydaje się najprostszym sposobem okazywania uczuć. Ale tylko się wydaje ? naprawdę niewiele osób wybiera tą metodę, a miłość czy sympatię najczęściej wyrażamy poprzez prezenty i podarunki.  Szczególnie doceniane przez obdarowywanych są te wykonane własnoręcznie, na przygotowanie których poświęcamy swój czas i energię. Samodzielnie przygotowany deser walentynkowy to piękny i słodki wyraz miłości i zaangażowania.

Dodatkowo po zjedzeniu słodkiej przekąski wyraźnie poprawia się nastrój i samopoczucie, umysł się odpręża, a chwilowe troski idą w zapomnienie. Słodycze wzmagają wydzielanie substancji zwanych endorfinami, które wyzwalają uczucie szczęścia i zadowolenia, a tego przecież chcemy dla naszych bliskich.

Prezentujemy przepisy z żelkami i piankami Haribo, z pomocą których wyczarować można wyjątkowe desery na Walentynki. Różnią się one czasem wykonania i stopniem trudności, ale wszystkie mają jeden wspólny składnik: muszą być przyrządzone z miłością! W przepisach zostały wykorzystane również znane afrodyzjaki, tj. czekolada i wanilia, które podkreślą szczególny charakter deserów.

Muffinki z żelkami

Składniki (na 12 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • opakowanie Złotych Misiów HARIBO, 100g
  • gotowa polewa czekoladowa
  • lukier

Osobno wymieszać składniki suche: makę, cukier, proszek, sodę i sól, a osobno składniki mokre. Następnie połączyć wszystko razem i wymieszać kilkoma ruchami łyżki. 3/4 opakowania Złotych Misiów pokroić w kostkę i połączyć z ciastem. Łyżką przekładać ciasto do natłuszczonych lub wyłożonych papilotkami foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C? i piec około 25 minut. Po upieczeniu muffinki dekorujemy polewą czekoladową i żelkami.

Ciasto chmurka

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pianki Chamallows Fruity HARIBO, 150 g
  • lukier

Białka mocno ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i cukier, następnie mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy w kształcie serca, nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C? na ok. 45 minut. Po upieczeniu ciasto powinno zostać w piekarniku jeszcze przez ok. 10 minut. Po ostygnięciu nanosimy warstwę lukru, za pomocą której ?przyklejamy? pianki do ciasta.

 

Przekładaniec

Składniki na deser dla 2 osób:

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 5 łyżek mleka
  • laska wanilii
  • opakowanie galaretki truskawkowej lub wiśniowej
  • bita śmietana w spreju
  • 4 żelki HARIBO Süße Herzen

Mleko zagrzać z laską wanilii, wyjąć wanilię i po ostudzeniu zalać żelatynę. Gdy żelatyna napęcznieje należy ponownie podgrzać, dobrze wymieszać i połączyć z mlekiem skondensowanym. 1/3 wlać do dwóch wysokich szklanek i wstawić do lodówki, aby stężało. W tym czasie przygotować galaretkę z połowy ilości wody podanej na opakowaniu. Po wystudzeniu wlać 1/3 na warstwę zastygłego mleka i ponownie odstawić do lodówki. Wlewać kolejne warstwy mleka i galaretki. Na koniec każdą szklankę ozdabiamy bitą śmietaną i dwoma żelkowymi serduszkami.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (385 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...