Jak wybrać stołowy grill elektryczny?

Tradycyjny sezon grillowy powoli chyli się ku końcowi. To jednak nie powód do zmartwień! Pyszne potrawy prosto z „rusztu” można przygotować i jeść o każdej porze roku. Nie straszna pogoda w kratkę, ani największy mróz. Jak to możliwe?  Wystarczy sięgnąć po stołowy grill elektryczny.

Grill w domu

Polacy kochają grillowanie, niemal w każdy weekendowy wieczór można poczuć zapach smażonego mięsiwa i dodatków. Ci, którzy nie posiadają własnych ogródków ochoczo udają się w plener i tam rozstawiają swoje mobilne ruszty. Niestety zbliża się jesień, a wraz z nią największy wróg grilla – zła pogoda. Jeśli pada deszcz i temperatura powietrza spada do kilkunastu stopni, cała przyjemność znika. Wtedy na stół wkracza grill elektryczny. Dlaczego warto po niego sięgnąć? Nie potrzeba wielkich umiejętności kulinarnych, by przyrządzić smaczne danie, a możliwości jest nieskończone wiele – od warzyw i owoców począwszy, na mięsach i rybach skończywszy.

– W ofercie sklepu internetowego Agito.pl znajdują się najpopularniejsze modele sprawdzonych marek. Oferowane przez nas grille elektryczne mają różne formy i funkcje. Nawet najprostsze modele, których ceny zaczynają się już od około 150 zł, pozwalają na szerokie zastosowanie w kuchni – mówi Katarzyna Pocenty, Product Manager z Agito.pl.

Po pierwsze, wybór typu grilla

Wyróżniamy dwa podstawowe typy: grille otwarte lub zamykane. Modele zamykane mogą posiadać pokrywę chroniącą przed pryskaniem tłuszczu, wykonaną np. ze szkła, albo dodatkową płytę grzejną. W drugim przypadku, jedna płyta znajduje się tradycyjnie na dole, a druga na klapie zamykającej. Dzięki temu, oprócz tradycyjnych potraw można przygotować kanapki na ciepło, znane tez pod nazwą panini. Co jeszcze znajdziemy na sklepowych półkach? M.in. grille typu raclette. Składają się z dwóch stref: płyty grzewczej i małych patelni wsuwanych pod nią.

Po drugie, ruszt lub płyta

Czas na wybór powierzchni grzewczej. Możemy znaleźć grille z tradycyjnym rusztem oraz z płytą. Płyty gładkie polecane są do przygotowania delikatnych potraw, składających się z warzyw, ryb czy owoców morza, a także do jajek i omletów. Płyty karbowane, zwaneteż żeberkowymi,są idealne do grillowania steków, kotletów oraz kiełbasek. Dzięki grillom z mieszaną, wymienną lub dwustronną płytą, można przygotować całe spectrum dań, bez ograniczeń

Po trzecie, moc

Pierwszym parametrem technicznym, na jaki warto zwrócić uwagę podczas zakupu, jest moc urządzenia. Ta, zaczyna się od około 1000W jednak najpopularniejsze modele charakteryzują się mocą od 1600W do około 2200W. Im większa , tym szybciej rozgrzejemy ruszt do pożądanej temperatury. Czy trzeba się obawiać wzrostu rachunku za prąd? Moc wydaje się być duża, jednak jest ona neutralizowana krótkim czasem pracy grilla. Do przygotowania mięsa i warzyw będziemy potrzebować mniej czasu niż przy użyciu  tradycyjnej patelni lub piekarnika.

Po czwarte, temperatura

Jeśli gotowanie nie jest tylko codziennym obowiązkiem, ale czymś więcej, warto sięgnąć po taki model, który daje większe możliwości w przygotowania potraw i eksperymentowaniu. Do tego niezbędna jest opcja regulacji temperatury płyty lub rusztu. Dzięki niej równie łatwo upieczemy  miękkie owoce, jak i krewetki lub gruby kawałek wołowiny.

Po piąte, komfort użytkowania

Gdy za nami wybór typu grilla, rodzaju płyty grzewczej i podstawowych parametrów technicznych, czas skupić się na szczegółach, które albo będą nam ułatwiać, albo utrudniać codzienne użytkowanie.  Na początek trzeba zwrócić uwagę na rozmiar rusztu lub płyty. W zależności od tego dla ilu osób grillujemy, możemy sięgnąć po większy lub mniejszy model. Warto wybierać tylko takie modele, które mają powłokę zapobiegającą przywieraniu produktów do podłoża. Wszyscy fani odtłuszczonych potraw powinni zainteresować się grillami o lekko pochyłej konstrukcji lub z otworami w płycie, które umożliwiają odprowadzanie wytopionego tłuszczu do specjalnego pojemnika. W grillach zamykanych liczy się też opcja regulacji wysokości górnej płyty grzejnej. Pozwoli to przygotować cienkie paski warzyw, jak i grube kanapki. Jest też coś bardziej banalnego – wyłącznik i przewód. Część modeli może nie posiadać specjalnego przycisku, a wyłączyć je można tylko poprzez wyjęcie wtyczki z gniazdka. Drugim, nie mniej istotnym elementem jest długość kabla zasilającego.

Grille elektryczne są świetną alternatywą dla zwykłej patelni. Pozwalają przygotować dania bez użycia tłuszczu i to w ciągu kilku minut, a do tego są łatwe w użytkowaniu i w czyszczeniu. Dużą zaletą tego typu urządzeń jest też ich mobilność. Z łatwością wyniesiemy je na taras, balkon, czy zabierzemy na wyjazd. Tak naprawdę mogą nam służyć okrągły rok. – uzupełnia Katarzyna Pocenty z Agito.pl

Wybrane modele polecane przez ekspertów z Agito.pl:

Russell Hobbs 17888-56 Panini Cook@Home – zamykany grill elektryczny, wyposażony w dwie, karbowane płyty grzewcze o mocy 1800W. Dzięki swojej konstrukcji umożliwia dwustronne opiekanie w pozycji zamkniętej, grillowanie przy nachyleniu pod lekkim kątem oraz smażeniu na płasko. Płyty zostały pokryte teflonem, który zapobiega przywieraniu jedzenia i nie wymaga tłuszczu do smażenia. Powierzchnia grzewcza pomieści 2 do 3 kanapek panini lub 5 porcji mięsa lub warzyw. Urządzenia posiada ruchomy zawias do opiekania różnej grubości pożywienia oraz tackę ociekową na tłuszcz i soki. Obudowa grilla została wykonana ze szczotkowanego aluminium i plastikowych elementów. Cena ok. 159,90 zł.

Philips HD 6321 – grill z dwustronną płytą grzewczą. Z jednej strony jest ona gładka, a z drugiej karbowana. Dzięki temu sprawdzi się zarówno w przypadku grillowania owoców, warzyw, pieczywa, delikatnych owoców morza i ryb, jak i mięsa. Posiada tackę na ociekający tłuszcz i lekko nachyloną konstrukcję. Został wyposażony w termostat, który pozwala na płynne regulowanie temperatury w zakresie 70 -230 stopni. Grill posiada moc 2000W. Płyta może być myta w zmywarce. Cena ok. 238 zł.

Electrolux ETG340 – grill elektryczny z dzieloną płytą grzewczą. Część jest karbowana, a część płaska, co pozwala na równoczesne przygotowanie różnych produktów, od jajek sadzonych, po kiełbaski.  Charakteryzuje się wysoką mocą 2200W oraz posiad 5-stopniową regulację temperatury.  Posiada tackę ociekową na tłuszcz. Jest to grill otwarty, dlatego z powodzeniem może pełnić funkcję płytki grzejnej, która będzie podtrzymywać temperaturę potrawy. Przewód zasilający może zostać odłączony. Płyta może być czyszczona w zmywarce. Cena ok. 167,90 zł.

Tefal GC 3050 – kolejny zamykany model, tym razem od filmy Tefal. Może być używany w dwóch pozycjach: jako dwustronny grill mięsny lub po otworzeniu klapy, jako standardowy grill. Płyty są karbowane i wyjmowane, dzięki czemu można je łatwo wyczyścić lub umyć w zmywarce. Ponad to model ten posiada regulowany 3-stopniowy termostat i lampkę kontrolną. Urządzenie posiada tradycyjny wyłącznik. Posiada praktyczną rączkę do zamykania i ociekacz na tłuszcz. Charakteryzuje się mocą 2000W. Cena ok. 247 zł.

Ariete 734 CUOKI – ten grill przypadnie do gustu osobom szukającym nowych rozwiązań. Jego ruszt został wykonany z ceramiki, która po przygotowaniu potrawy może być używana jako półmisek do podania dania. Tak naprawdę to nie tylko grill. Może posłużyć do gotowania. Z powodzeniem sprawdzi się podczas przygotowania szybkiego śniadania i sycącej kolacji. Moc urządzenia wynosi 700W. Cena ok. 159 zł.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (165 głosów, średnia: 4,25 z 5)
zapisuję głos...