Jak sprawdzić świeżość produktów? Różnica między „najlepiej spożyć przed końcem” a „należy spożyć do”

Każdego dnia starasz się dbać o zdrowie swoje i swojej rodziny między innymi poprzez kupowanie i przygotowywanie zdrowej żywności, ale czasem masz wątpliwości dotyczące rozumienia zapisów na wybieranych produktach? Nie jesteś pewna, czy istnieje jakaś różnica między „najlepiej spożyć przed końcem” a „należy spożyć do”? Przeczytaj porady eksperta, a upewnisz się, jak sprawdzić świeżość produktów!

jak sprawdzić świeżość produktów

Fot. MSM Mońki

Jak sprawdzić świeżość produktów? Różnica między „najlepiej spożyć przed końcem” a „należy spożyć do”

Polecamy także: Widzisz białe prążki na piersi z kurczaków. Zastanów się zanim je kupisz!

 

Prawo w coraz szerszym zakresie chroni konsumentów. Fakt ten ma też odniesienie do szczegółowych informacji, jakie muszą znaleźć się na opakowaniach produktów spożywczych. Wraz z nimi kupujący nabywają pełną kontrolę nad jakością interesujących ich towarów.

 

Daty ważności – dlaczego produkty paczkowane mają przewagę?

Terminy ważności poszczególnych produktów znajdują się na ich opakowaniach. Dotyczy to zarówno konserw i puszek, jak i produktów sypkich, wędlin czy nabiału. W tym właśnie miejscu mamy do czynienia z wielką przewagą tzw. produktów paczkowanych. Kwestia świeżości towaru jest bowiem ściśle zależna od warunków, w jakich jest on przechowywany. Wybierając produkty z lady chłodniczej, nie mamy pewności, kiedy otwarte zostało ich opakowanie zbiorcze oraz czy w lodówkach utrzymywana była stała temperatura. Niestety czasem zdarza się, że nocą lodówki w sklepach są wyłączane, co nierzadko prowadzi do psucia się żywności. Takim samym zaufaniem musimy wykazywać się względem sprzedawcy, który w samotności„rozpieczętowuje” blok sera czy wędlin. Wybierając punkty sprzedaży, lepiej decydujmy się więc na mniejsze sklepy osiedlowe, których obsługa jest nam znana i mamy z nią częsty kontakt.

– Zdecydowaną przewagą produktów w mniejszych, szczelnie zamkniętych opakowaniach, jest fakt, że jako konsumenci mamy pełne informacje co do daty ich pakowania oraz przydatności do spożycia. Opakowania typu „otwórz – zamknij” pozwalają też na zachowanie najważniejszych walorów smakowych. Pamiętajmy jednak, że jeżeli decydujemy się na np. zakup sera żółtego w bloku, mamy pewne możliwości sprawdzenia jego świeżości. Na każdym bloku sera wybita jest bowiem data jego produkcji i numer waru, a odbiorca (zwykle hurtownia lub sieć) otrzymuje z zakładu atest na każdy zakupiony produkt – komentuje Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki.

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (59 głosów, średnia: 4,76 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  27 marca 2017 08:19

    Oto jak ważne są niuanse polonistyczne.

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe A. czy
    A. czy  27 marca 2017 11:43

    Kolejny artykuł który warto przeczytać i zapamiętać 🙂

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe Wusia
    Wusia  27 marca 2017 21:37

    Czytanie ze zrozumieniem jest ważne w każdej dziedzinie życia.

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe Aneta
    Aneta  10 kwietnia 2017 14:06

    Dobrze wiedzieć! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>