Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zgoda

Jak przygotować koszyk do święcenia


Święta Wielkiej Nocy związane są z bogatą, wielowiekową tradycją. Zanim jednak nadejdzie Wielkanoc, czekają nas liczne obowiązki. Warto ten pracowity czas spędzić na wspólnych rodzinnych przygotowaniach, by razem przypomnieć sobie symbolikę zbliżających się świąt. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie wielkanocnego koszyka. Każdy z jego składników ma przecież swoje znaczenie, które warto odkryć na nowo.

Przygotowywanie koszyka do swiecenia

 

700 lat tradycji

Błogosławieństwo pokarmów w Wielką Sobotę, zwane powszechnie święconką lub święconym, posiada bardzo długą historię. Początki tego chrześcijańskiego obrzędu sięgają VII wieku, zaś w Polsce pierwsze jego praktyki odnotowano na przełomie XIII i XIV stulecia. Od tamtego czasu w całej Polsce na stole wielkanocnym stawia się koszyk ze święconką. Dopiero przyniesienie go do domu i podzielenie się poświęconym jajkiem rozpoczyna wielkanocne śniadanie. Dawny zwyczaj na wsiach nakazywał jeszcze, aby wracając ze święconym obejść dom trzy razy, zgodnie ze wskazówkami zegara, co miało wypędzić złe moce z gospodarstwa.

 

Gwarancja pomyślności w wielkanocnym koszyczku

Zawartość koszyczka ze święconką różni się w zależności od regionu Polski. Są jednak produkty, które pozostają obowiązkowymi składnikami wielkanocnego koszyczka. Tradycyjnie powinny być to:

  • Baranek, zrobiony z kłosów zbóż, chleba lub cukru -  symbolizuje on ofiarę Chrystusa.
  • Ser – symbol zawartej przyjaźni między człowiekiem a siłami przyrody.
  • Kiełbasa – czyli symbol zdrowia i płodności.
  • Sól  – życiodajny minerał, mający chronić przed zepsuciem oraz posiadający rzekomo moc odstraszania wszelkiego zła.
  • Chrzan, doprawiony cukrem-  przypomina, że męka Chrystusa została osłodzona cudem zmartwychwstania.
  • Jajko -  symbol zwycięstwa nad śmiercią i dowód odradzającego się życia.

 

By o niczym nie zapomnieć…

Okres przedświąteczny obfituje w liczne przygotowania, więc by uniknąć niepotrzebnych nerwów lepiej już w poniedziałek sprawdzić czy posiadamy koszyk i ozdobną serwetkę. Należy wtedy zadbać też o liście bukszpanu, borówki czy gałązkę bazi, lub sztuczne – ale gustowne – wiosenne kwiaty. Bazie można zebrać podczas spaceru, a bukszpan i wiosenne ozdoby z pewnością znajdziemy na najbliższym targowisku.

Babka wielkanocna

Decydując się jednak na gotowe ciasto, lepiej wybrać takie, które  – tak jak w przypadku Babki Dan Cake – jest zapakowane w transparentną folię. Dzięki temu od razu możemy nabrać przekonania, co do jakości i świeżości wypieku.

 

Aby tradycji stało się zadość

Pieczołowicie przygotowana zawartość, ręcznie malowane pisanki, z pietyzmem układane produkty – wszystko to wyraża głęboką świąteczną symbolikę, wartość chwil spędzanych z rodziną oraz dbałość o tradycję, łączącą pokolenia. Dlatego jeśli odpowiednio wcześniej zadbamy o odpowiednie przygotowanie święconki, to z pewnością uda nam się uniknąć niepotrzebnego zamieszania w Wielką Sobotę i stworzyć ciepły, świąteczny nastrój.

GD Star Rating
loading…

Jak przygotować koszyk do święcenia, 3.9 na 5 w oparciu o 14 głosowań

Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce

Podziel się

Bądź z nami

Komentarze

  1. jagoda1410  5 kwietnia 2012 07:21

    Super artykuł,który z chęcią przeczytałam :)
    Zaskoczył mnie ser, który (według autorki) wkładamy do święconki . W moim domu i domu mojego męża sera się nie wkłada.Za to obowiązkowo musi być kawałek chleba .Teraz w piekarniach można kupić takie fajne, malutkie chlebki do święconek.

    Odpowiedz
  2. marzeenka5  5 kwietnia 2012 12:36

    cetnie zobaczyłam bym jak krok po kroku ozdobić koszyczek wielkanocny własnoręcznie jak poustwiac jedzenie by było ładnie :)

    Odpowiedz
  3. monika-w1  5 kwietnia 2012 15:41

    Ja też pierwszy raz słysze o serze. U nas zawsze była sól,kiełbaska,chrzan,jajko i chleb. Kto miał pociechy ten wkładał coś słodkiego np.czekoladowego zajączka :D

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.


osiem − 4 =