Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zgoda

Jak przygotować aranżację wielkanocnego stołu


Dla wielu z nas śniadanie wielkanocne jest najbardziej uroczystym w roku. Dlatego, aby było wyjątkowe, zadbajmy nie tylko o smak podawanych potraw, ale także o oprawę stołu. To od niej w dużej mierze zależy charakter i atmosfera spotkania. A dzięki nakryciu zgodnym z tradycjami, ułożeniu zastawy i sztućców według zasad savoir-vivre, święta będą prawdziwe wykwintne i radosne. Radzimy, jak przygotować stół na wielkanocne śniadanie, aby pięknie się prezentował i podkreślał wyjątkowy charakter uroczystego posiłku.

Wielkanocny stol

 

Na stole jajko ma pierwszeństwo

Stół wielkanocny powinien być nakryty czystym, białym obrusem. Mimo, że tak nakazuje tradycja, dziś dobiera się także kolorowe, będące symbolem radości, nadchodzącej wiosny i nowoczesności. Na białym nakryciu jednak najładniej prezentują się wszelkie dekoracje, chociażby takie jak zielone gałązki bukszpanu oraz kompletna zastawa i święconka.

W przypadku wielkanocnego stołu, kolejność nakrywania jest nieco inna niż podczas przygotowywania uroczystego obiadu czy wigilijnej kolacji. Główne, a zarazem centralne miejsce, zajmuje bowiem koszyk bądź półmisek z poświęconym pokarmem oraz lukrowany baranek. Pozostałe elementy galanterii po prostu dobiera się tak, aby razem tworzyły estetyczną i harmonijną całość – mówi Bartosz Hejmej z Warszawskiej Fabryki Platerów Hefra. – Śniadanie wielkanocne jest też wyjątkowe ze względu na to, że rozpoczyna je dzielenie jajkiem, po którym zwykle spożywa się żur z kiełbasą. Dlatego zastawa i sztućce oraz ich układ muszą być dedykowane niespotykanym, jak na śniadanie, potrawom i kolejności, z jaką się je spożywa – uzupełnia Bartosz Hejmej.

 

Po jajku zastawa i sztućce

Odpowiednio dobrane sztućce i zastawa mogą być ozdobą samą w sobie. Taki też powinien być końcowy efekt, dzięki czemu nie będziemy zmuszeni do wykorzystywania plastikowych ozdób i fajansowych dodatków. – Godne świąt wielkanocnych są z pewnością sztućce ze srebra – klasyczne i proste w swojej formie takie jak np. te z linii Księstwo Warszawskie firmy Hefra, świadczące o jakości przystrojenia, guście oraz klasie gospodarzy – mówi Bartosz Hejmej. – Przy śniadaniu, nakrycie stołu powinno być następujące: sztućce umieszcza się po bokach talerza płaskiego, na talerzu – talerz głęboki na żur z kiełbasą. Jeśli przy śniadaniu są tzw. przystawki, kładzie się osobny talerzyk deserowy, który w razie, gdy nie zostanie wykorzystany przy samym śniadaniu, może być przeznaczony na deser – ciasto, czyli mazury i pieczone baby. Sztućce układamy po obu stronach talerza w takiej kolejności, w jakiej są używane: najdalej od talerza te, którymi posłużymy się najpierw. Więc po prawej stronie nakrycia powinien znaleźć się nóż obiadowo-deserowy bądź łyżka do zupy i nóż stołowy. Łyżkę można umieścić również nad talerzami. Natomiast po lewej stronie talerza powinny znaleźć się odpowiednio widelce do zakąsek i dania głównego – dodaje Bartosz Hejmej.

 

Dekoracje – tylko naturalne

Obok pokarmów z koszyczka powinny znaleźć się dekoracje (serwisy) i sztućce środka stołu, czyli waza z żurem, łyżka wazowa, maselniczka, naczynka na sól i pieprz. W zasięgu ręki powinny być również: taca z jajkami, półmiski z sałatkami i odpowiednimi sztućcami oraz te z szynkami i pieczywem. Do tego, najlepiej w estetycznej obrączce, eleganckie serwety.

Całość warto urozmaicić świeżymi kwiatami i własnoręcznie robionymi ozdobami. Aktualne trendy, ale też i tradycja sugerują, aby nie było ich przesadnie dużo. Dzięki temu stół nie będzie przeładowany, a goście będą czuli się bardziej komfortowo. Dlatego niezbyt wysokie kwiaty i ozdoby powinny być rozmieszczone w taki sposób, aby nie przeszkadzały biesiadnikom w swobodnym sięganiu po potrawy. Warto dobrać dodatki w świeżych, energetyzujących kolorach nawiązujących do wiosny: w bieli, zieleni, żółci i odcieniach fuksji. Spośród wiosennych kwiatów można wybrać tulipany, żonkile, forsycje i narcyzy. Całość uzupełnić mogą gniazdka uplecione np. z sizalowego włókna, wydmuszki i rzeżucha.

Tak elegancko i estetycznie przybrany stół zachęci zebranych do posiłku i wprawi w radosny, wielkanocny nastrój. W tak pięknej aranżacji, każdy świąteczny posiłek jest wyjątkowy.

GD Star Rating
loading…

Jak przygotować aranżację wielkanocnego stołu, 4.1 na 5 w oparciu o 24 głosowań

Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce

Podziel się

Bądź z nami

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.


cztery + 6 =