Jak przechowywać świąteczne potrawy, by dłużej cieszyć się ich smakiem?

Święta Wielkiej Nocy to doroczna rodzinna rewia smaków, podczas której każda gospodyni domu pragnie popisać się swoimi specjalnościami. Jajka faszerowane na różne sposoby, soczyste pieczenie, sałatki, ryby po grecku, śledzie, babki piaskowe, mazurki i serniki – to wszystko gości na naszych stołach w ilości nieomal niemożliwej do spożycia, przez co część potraw regularnie trafia do śmieci. Jak przechowywać świąteczne potrawy, by ustrzec się ich marnowaniem? Przedstawiamy kilka podstawowych wskazówek!

jak przechowywać świąteczne potrawy

źródło: www.pixabay.com

Jak przechowywać świąteczne potrawy, by dłużej cieszyć się ich smakiem?

Zobacz także: Jak zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia?

 

Przechowywanie w lodówce

źródło: www.pixabay.com

 

Wędliny, sery, świeże warzywa i owoce, ale także domowe ciasteczka, najlepiej przechowają się w lodówce. Odradzamy jednak używanie do tego celu folii aluminiowej – owinięcie nią pojemników z żywnością czy talerzy może sprawić, że wejdzie ona z jedzeniem w toksyczną reakcję (dotyczy to zwłaszcza kwaśnych i kiszonych produktów – kwasy najbardziej reagują z aluminium)! Lepiej jest wykorzystać do tego celu folię spożywczą. Najlepszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem będą jednak pojemniki próżniowe z pompką (jak na poniższym zdjęciu), które ochronią żywność przed wilgocią i powietrzem.

 

 

Kiełbasy przechowujemy, zwracając uwagę na ilość zawartej w nich wody. Te o najmniejszej jej zawartości, czyli suche i surowe (np. salami), można zamknąć w lodówce nawet na kilka miesięcy. Biała kiełbasa, kaszanka czy parówki nie przetrwają tam jednak dłużej niż kilka dni.

 

Jajka ugotowane na twardo, w nieuszkodzonej skorupce można bezpiecznie przechowywać w lodówce do 3 dni. Pomalowane muszą być jednak zjedzone od razu, nie nadają się bowiem do przechowywania. Dania z ugotowanym, rozdrobnionym jajkiem przetrwają w lodówce maksymalnie 36 godzin. Surowe jaja mogą natomiast przetrwać w lodówce nawet do miesiąca (licząc od daty produkcji podanej na wytłoczce), trzeba je jednak ułożyć na wkładce w lodówce węższym czubkiem do dołu.

źródło: www.pixabay.com

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (58 głosów, średnia: 4,76 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  11 kwietnia 2017 08:13

    Cenne rady!

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe Wusia
    Wusia  12 kwietnia 2017 12:21

    Dobre przypomnienie.

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe Kika07645
    Kika07645  12 kwietnia 2017 14:06

    Bardzo przydatne informacje. Mamy tendencję do marnowania jeszczenia, a dzieki temu artykułowi moze sie uda jakoś oszczędzić trochę jedzenia.

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe Aneta
    Aneta  13 kwietnia 2017 13:14

    Tylko gorzej jak w lodówce już nie ma miejsca… Patent ze Świąt Bożego Narodzenia: przechowywanie niektórych potraw na balkonie! 😉

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe Klaudiaa
    Klaudiaa  21 kwietnia 2017 13:07

    bardzo cenne rady

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>