Jak ograniczać codzienne spożywanie cukru?

Stosuj się do poniższych wskazówek, ograniczaj spożycie cukru, tłuszczów nasyconych oraz kwasów tłuszczowych trans i zmniejszaj ryzyko cukrzycy!

Stosuj się do poniższych wskazówek, ograniczaj spożycie cukru, tłuszczów nasyconych oraz kwasów tłuszczowych trans i zmniejszaj ryzyko cukrzycy! Radzą eksperci programu „Wiem, co wybieram” .

Spozywanie cukru

O czym należy pamiętać: 

  • Ogranicz do minimum picie słodzonych napojów,
  • Dodawaj tylko 1 zamiast 2 lub 3 łyżeczek cukru do herbaty lub kawy,
  • Zamiast słodyczy, ciastek i ciasta francuskiego spożywaj owoce i/lub bakalie,
  • Spożywaj produkty mleczne bez dodatku cukru – sprawdzaj zawartość cukru na etykietach mleka smakowego, jogurtów owocowych, serków i mlecznych deserów,
  • Pij mleko o mniejszej zawartości tłuszczu – 1,5% lub 2%,
  • Spożywaj chude wędliny,
  • Do smażenia używaj oleju rzepakowego, a do sałatek oliwy z oliwek,
  • Zastępuj smażone mięso pieczonym lub duszonym mięsem drobiowym,
  • Spożywaj mniej tłustych serów,
  • Śmietanę zastępuj jogurtem naturalnym,
  • Zastępuj masło wysokiej jakości miękkimi margarynami zawierającymi „dobre” tłuszcze omega-3 i omega-6,
  • 2-3 razy w tygodniu spożywaj ryby, w tym tłuste ryby morskie (np. śledź, makrela, łosoś), ale nie zapominaj o tuńczyku, który również jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3,
  • Ogranicz do minimum spożywanie potraw typu fast food,
  • Spędzaj aktywnie wolny czas, ale staraj się również zwiększyć dawkę ruchu podczas wykonywania codziennych czynności, np. nie korzystaj z windy, spaceruj rozmawiając przez telefon, wysiądź jeden przystanek wcześniej i przejdź się.

Czy przestrzegacie chociaż kilku z powyższych zasad? Napiszcie!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (206 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...