Jak myć owoce i warzywa, by usunąć z nich pestycydy?
Większość z nas płucze owoce i warzywa przed zjedzeniem. Niestety wiele z nich jest na tyle mocno zanieczyszczonych pestycydami, a także bakteriami i pasożytami, że samo płukanie nie wystarczy, aby skutecznie pozbyć się chemikaliów i niechcianych „gości”. Opisujemy jak myć owoce i warzywa skutecznie, wykorzystując prosty domowy sposób z użyciem octu jabłkowego!
Jak myć owoce i warzywa, by usunąć z nich pestycydy?
Zobacz także: Owoce i warzywa bez chemii – poznaj zdrową piętnastkę, najmniej narażoną na toksyny!
A oto jak to robić:
Do dużej miski lub komory kuchennego zlewu o zatkanym odpływie wlej wodę – jeśli chcesz umyć więcej owoców czy warzyw, najlepiej wlej ok. 4 litry – i dodaj łyżkę stołową octu jabłkowego. Zamieszaj, wrzuć do środka owoce i warzywa i pozostaw je w roztworze na 10-15 minut. Później opłucz każdy z nich pod bieżącą wodą.
Jeżeli nie chcesz korzystać z octu jabłkowego, możesz użyć gotowego płynu do mycia warzyw i owoców wyprodukowanego wyłącznie z naturalnych składników, takiego jak Bentley Organic, EDL Etamine du Lys czy Sollux Organic Clean, które zabijają bakterie (E. coli, salmonellę i listerię) i usuwa pozostałości nawozów czy pestycydów osiadłych na skórkach owoców i warzyw.
Pamiętaj, że dokładne umycie warzyw i owoców jest szczególnie istotne w przypadku tzw. parszywej dwunastki, czyli roślin jadalnych najbardziej narażonych na wchłanianie pestycydów. Są to:
- Jabłka
- Pomidory
- Pomidory koktajlowe
- Brzoskwinie
- Wiśnie
- Nektarynki
- Ogórki
- Słodka papryka
- Truskawki
- Winogrona
- Seler
- Szpinak
Jak myć owoce i warzywa, by usunąć z nich pestycydy?
Zajrzyj również: Najgorętsze trendy żywieniowe 2017 – sprawdź, co warto jeść w tym sezonie!
Zamroź cytryny
W przypadku cytryn, warto praktykować ich zamrażanie (oczywiście po uprzednim umyciu). Minusowe temperatury usuwają podobno resztki chemii z ich skórki, a cytryny można w całości (ze skórką i białymi częściami) ścierać wprost do sałatek, marynat, wody czy deserów. Efekty smakowe i zdrowotne – naprawdę nie do przecenienia!
A jak umyć blender po zrobieniu koktajlu?
Podejmując temat mycia warzyw i owoców, warto wspomnieć również o odpowiednim i łatwym myciu sprzętów używanych do przygotowywania koktajli na ich bazie – czyli o różnego rodzaju blenderach kielichowych. Najlepszą metodą na błyskawiczne ich umycie jest przepłukanie kielicha blendera ciepłą wodą zaraz po opróżnieniu go z koktajlu, a następnie napełnienie go do połowy ciepłą wodą, dodanie 2 kropli płynu do mycia naczyń i włączeniu na ok. 30 sekund na najwyższe obroty (oczywiście z pokrywką na wierzchu). Na końcu należy wylać zawartość i przepłukać kielich pod bieżącą wodą.
Wszystko fajnie, tylko ciekawe czy jest choć kilka osob ktore tak robią. Bo niektórym to nawet sie umyć nie chce pod woda a co dopiero moczyć w occie
Prawda, na pewno jest takich osób mało. Ja nie moczę w occie jabłkowym, który piję, i używam do różnych potraw, Ale , zawsze wszystkie owoce i warzywa, które trafiają do domu myję, płuczę pod bieżącą wodą.
Zamrażanie cytryn?
Trzeba będzie dokładniej myć owoce i warzywa.
Nie wiedziałam tego
Dobrze wiedzieć
No ja to mam zakodowane od dziecka, że trzeba myć owoce, warzywa i nie tylko. Co do cytryn to rzeczywiście od lat mrożę tyle, że bez skórki. Skórki suszę i wkładam do szafek bo podobno nie lubią ich mole spożywcze.
Ja zawsze myję w wodzie….nie chciałoby mi się ich moczyć w occie…nigdy nie słyszałam o tej metodzie
Owoce wszystkie myję pod gorącą bieżącą wodą, nie wyobrażam sobie mycia czereśni czy truskawek w occie, z pewnością smak byłby już nie taki.
Mrozić cytryny??
Słyszalam o poważnej reakcji alergicznej na pryskanego ogórka – skończyło się w szpitalu.