Makaron z białą kiełbasą, chrzanem i gotowanymi jajami

Zaserwujmy domownikom z okazji Świąt Wielkanocnych smaczną niespodziankę – oryginalną kompozycję:  Makaron z białą kiełbasą, chrzanem i gotowanymi jajami.

Makaron z białą kiełbasą, chrzanem i gotowanymi jajami

 

Składniki:

  • Makaron Międzybrodzki Wstążka ząbkowana – 250 g
  • surowa biała kiełbasa – 250 g
  • olej – 2 łyżki
  • chrzan tarty – 3 łyżki
  • słodka śmietana 18% – 300 ml
  • sól, cukier do smaku
  • jajka ugotowane na twardo – 3 szt.
  • natka pietruszki do dekoracji

 

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić.

Białą kiełbasę podsmażyć na złoty kolor na patelni, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut.

Śmietanę połączyć z chrzanem, doprawić do smaku solą i odrobiną cukru i doprowadzić do wrzenia.

Ciepły makaron wyłożyć na talerze, polać sosem, a na sos wyłożyć pokrojoną w grube plasterki białą kiełbasę i jajko pokrojone w cząstki. Udekorować listkami natki pietruszki.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (214 głosów, średnia: 4,42 z 5)
zapisuję głos...