Jagnięcina na naszych stołach

Mięso jagnięce pochodzi od owiec w wieku maksymalnie 12 miesięcy. Jest ono niezwykle delikatne, ale zarazem bogate w wartościowe substancje odżywcze i wyjątkowe walory smakowe. Jagnięcina uznawana jest przez specjalistów za jeden z najsmaczniejszych gatunków mięsa. Co jeszcze warto wiedzieć o mięsie z jagniąt i gdzie znajdują się punkty sprzedaży jagnięciny?

jagniecina

Różnorodność i wyborny smak

Jagnięcina to mięso o wyjątkowej jakości i smaku, które zdecydowanie powinno zagościć na stole, także ze względu na swoje znaczne walory odżywcze i korzystne dla zdrowia właściwości. Zakupione mięso jagnięce posiada ogromną liczbę zastosowań kulinarnych. Mięso to charakteryzuje się zdecydowanym, charakterystycznym smakiem i miękkością oraz doskonale komponuje się z mocno aromatycznymi, orientalnymi i śródziemnomorskimi przyprawami, takimi jak: imbir, chili, rozmaryn, trawa cytrynowa czy azjatyckie sosy. Jagnięcina wspaniale nadaje się do pieczenia, duszenia oraz jako składnik potraw gotowanych. Chodzi przede wszystkim o wykwintny comber, który wspaniale spełni rolę głównego dania na imprezach plenerowych, a także o udziec, który można idealnie upiec w całości. Różnorodność mięsa jagnięcego związana jest z faktem, iż wśród owiec występuje najwięcej ras spośród wszystkich zwierząt hodowlanych. To właśnie sprawia, że dostępna w sprzedaży jagnięcina oferuje tak bogatą gamę wykwintnych smaków. Na jakie gatunki i kraje produkujące mięso jagnięce należy zwrócić szczególną uwagę? Przede wszystkim na Polskę oraz Nową Zelandię. W Polsce jagnięcina wytwarzana jest niezmiennymi od wielu lat, tradycyjnymi podhalańskimi metodami, co sprawia, że eksperci uznają jagnięcinę z Podhala za jedną z najlepszych na świecie. Polskie mięso z jagniąt cechuje się niepowtarzalnym smakiem przypominającym dziczyznę oraz przesiąkniętym ziołami, którymi żywią się młode owce. Nowa Zelandia to z kolei największy na świecie eksporter jagnięciny, która charakteryzuje się nieco delikatniejszym od tej podhalańskiej smakiem.

Mięso jagnięce dla zdrowia i urody

Jagnięcina wyróżnia się na tle wielu innych rodzajów mięsa dzięki swoim szczególnym walorom. Nie tylko posiada ona ogromną ilość zastosowań w kuchni, ale również korzystnie wpływa na zdrowie amatorów potraw przygotowanych na bazie jagnięcego mięsa. To warto podkreślić – jagnięcina należy do najbardziej dobroczynnych dla zdrowia gatunków mięsa! Zawiera m.in. niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastki i witaminy, np. potas, żelazo, magnez, cynk, witaminę A, B i C. Jagnięcina dostarcza również wiele lekkostrawnego białka, które stanowi najważniejszy składnik budulcowy mięśni. Co najbardziej zaskakujące, istnieje pogląd dotyczący antynowotworowego działania mięsa jagnięcego, co związane jest z faktem, iż u dorosłych owiec nie wykrywa się nowotworów złośliwych. Dobroczynny wpływ jagnięciny na zdrowie wydaje się wystarczającym argumentem za tym, aby włączyć ten gatunek mięsa do jadłospisu. Warto dodać, że delikatne i bogate w białko i mikroelementy mięso jagniąt to doskonały sprzymierzeniec w walce o dobrą kondycję i znakomity stan zdrowia.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (213 głosów, średnia: 4,39 z 5)
zapisuję głos...