Jak przyrządzić sos boloński? Przepis na przykładzie tagliatelle alla bolognese

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej zdradza sekret jak przyrządzić sos boloński! 

tagliatelle-alla-bolognese

Jak przydządzić sos boloński dla TAGLIATELLE ALLA BOLOGNESE?

Składniki (dla 4 osób): 

Na ragu’ alla bolognese (sos mięsny)

  • 120 g mięsa wieprzowego
  • 120 g mięsa wołowego
  • 50 g marchewki
  • 50 g selera naciowego
  • 50 g cebuli
  • 60 ml oliwy extra vergine
  • 75 g koncentratu pomidorowego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól i pieprz
  • woda
  • 60 g startego parmezanu

+ 500 g makaronu tagliatelle all’uovo (jajeczne)

Sposób przygotowania:

Myjemy warzywa i kroimy je na drobną kostkę. Stawiamy patelnię na średnim ogniu i rozgrzewamy na niej oliwę. Dodajemy warzywa i podsmażamy. Następnie dodajemy mięso i dobrze je podsmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy przez kilka sekund. Zalewamy wszystko czerwonym winem i redukujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy trochę wody i gotujemy przez przynajmniej 40 minut, w razie potrzeby dodając wody. Dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu.

Gotujemy tagliatelle i mieszamy je z  ragù, przed podaniem posypując danie parmezanem.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (295 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...