Jak ozdobić wielkanocne ciastka

Wielkanoc jak inne polskie święta to okazja do robienia i jedzenia fantastycznych łakoci. Poza wielkanocną babką, czy mazurkiem przygotowujemy coraz więcej innych słodkości, jak babeczki, ciasteczka, tarty. Poza cudownym smakiem możemy zadbać również o wygląd naszych przysmaków. Przygotowaliśmy dla Was zbiór inspiracji na dekoracje jak ozdobić wielkanocne ciastka.

fot. pixabay

Świąteczny nastrój w domu zapewniają nam piękne kwiaty – wiosną żonkile, czy tulipany. Odpowiednia zastawa, nakryty stół, cukrowy baranek, czy pisanki, do tego wielkanocne ozdoby wykonane ręcznie, czy kupione w sklepach z pewnością pomogą nam uzyskać wielkanocną atmosferę w domu. Najprostszymi dekoracjami jednak mogą się okazać  świąteczne łakocie!  Pięknie udekorowane  ciastka to świetny sposób na stworzenie domowej, wielkanocnej atmosfery.

Polecamy także: Nietypowe Wielkanocne jajka sznurkowe – DIY

Ciastka mogą nie tylko leżeć na stole, czy w koszyczku, ale także możemy po powiesić na wstążkach przy oknie, żyrandolu, czy bukiecie kwiatów. To łatwe i proste rozwiązanie dzięki, któremu nie będziemy zapełniać szafek sezonowymi dekoracjami , które w końcu mogą nam się znudzić. Dzięki nim możemy co roku cieszyć się innymi ozdobami, a rodzinę i przyjaciół obdarować takim słodkim upominkiem!

Kilka tipów na wielkanocne dekoracje

Dekorowanie ciast na Wielkanoc to świetna okazja do wykazania się kreatywnością. Tradycyjne motywy wielkanocne, takie jak baranki, jajka, kwiaty czy zajączki, mogą być inspiracją do tworzenia niepowtarzalnych dekoracji.

Kolorowe lukry:

  1. Lukier biały: Ubij białko na sztywno, stopniowo dodając cukier puder (ok. 250 g na jedno białko), aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj kilka kropel soku z cytryny dla lepszego smaku.
  2. Lukier kolorowy: Do białego lukru dodaj naturalne barwniki spożywcze. Spirulina da zielony kolor, kurkuma – żółty, sok z buraka – różowy. Każdy barwnik mieszaj osobno, aby uzyskać różnorodne kolory.

Dekoracje z lukru: Użyj ręcznie wykonanych szablonów z papieru do wycinania kształtów z lukru, np. zajączków czy jajek. Możesz również wykorzystać różne końcówki do rękawa cukierniczego, aby tworzyć wzory i ozdoby bezpośrednio na ciastach.

Czekoladowe dekoracje

Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie, używając małego pędzelka lub szprycy, maluj lub pisz wzory na papierze do pieczenia. Po zastygnięciu czekolady, delikatnie przenieś dekoracje na ciasto.

Dekoracje z marcepanu

Użyj barwników spożywczych do zabarwienia marcepanu. Następnie, rozwałkuj go i wycinaj różne kształty, takie jak kwiaty, zajączki czy baranki. Możesz również formować ręcznie figurki.

Jadalne kwiaty

Udekoruj ciasto świeżymi, jadalnymi kwiatami, takimi jak fiołki, stokrotki czy bratki. Upewnij się, że są one bezpieczne do spożycia i nie były traktowane pestycydami.

Jak się Wam podobają słodkie inspiracje na wielkanocne łakocie? Może macie własne pomysły na dekorowanie świątecznych przysmaków? 

Zapraszamy do galerii: Wielkanocne babeczki i ciastka

fot. Freepik

fot. Freepik

babeczka wielkanocna

fot. Anyatachka95, Freepik

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (401 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...