Hiszpańskie oliwki zapraszają na wykwintną kolację

Szukasz pomysłu na kolację przy świecach? Potrzebujesz inspiracji, by przygotować smaczne i eleganckie przekąski? Chcesz stworzyć lekkie, wyszukane danie w kilka minut? Poniżej przedstawiamy przepisy na orzeźwiające Martini z hiszpańską oliwką, wykwintną marynatę z owocami morza i czarnymi oliwkami oraz oryginalny deser.

Hiszpańskie oliwki

 

Marynata z hiszpańskimi oliwkami i owocami morza:

Składniki:

150 g hiszpańskich czarnych oliwek10 małych małż  ze słoika
10 różowych krewetek
50 g czerwonej papryki
Sok z limonki
Hiszpańska oliwa z oliwek
Kilka listków rukoli do ozdoby

Sposób przygotowania:

Przygotuj krewetki bez pancerzyków (jeśli są mrożone należy je wcześniej rozmrozić), odcedź małże, upiecz paprykę. Następnie wszystkie te składniki włóż do miseczki i dodaj hiszpańskie czarne oliwki. Całość skrop sokiem z limonki oraz hiszpańską oliwą z oliwek. Marynatę można udekorować liśćmi rukoli.

Czekoladowe krążki z oliwkami:

Składniki:

15 hiszpańskich zielonych oliwek
½ tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka różowego pieprzu

Sposób przygotowania:

Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Oliwki pokrój w talarki. Na papierze śniadaniowym ułóż łyżką małe krople czekolady. W środku każdej porcji umieść plasterek oliwki i szczyptę pieprzu. Na wierzchu ostrożnie połóż kolejny arkusz papieru śniadaniowego i delikatnie przyciśnij, tak aby utworzyły się krążki. Tak przygotowaną całość włóż na kilka minut do zamrażarki, aby masa nabrała stałej konsystencji.

Martini z hiszpańską oliwką

Składniki:

1 szklanka ginu
Kilka kropel białego wermutu
2 zielone hiszpańskie oliwki
Sok z cytryny
Lód

Sposób przygotowania:

Do shakera z lodem wlej gin i wermut. Całość wymieszaj, ale nie wstrząsaj. Przelej napój do kieliszków koktajlowych. Dodaj kilka kropel soku z cytryny oraz hiszpańskie zielone oliwki.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (185 głosów, średnia: 4,29 z 5)
zapisuję głos...