Hiszpańska sałatka z chorizo i pomarańczą

sałatka z chorizo

Fot. Index Food

Hiszpańska sałatka z chorizo i pomarańczą – składniki:

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ (2 porcje) :

  • 2 garści mixu sałat
  • 15-20 plasterków chorizo
  • 2 pomarańcze
  • 120 g mini mozzarelli
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek OLITALIA
  • 8-10 czarnych oliwek SERPIS

 

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek OLITALIA
  • 1 łyżka octu jabłkowego PONTI
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie umieszczamy z pozostałymi składnikami dressingu w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Migdały wykładamy na blaszkę, mieszamy z 1 łyżką oliwy i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C (grzanie góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy solą (najlepiej użyć młynka, uzyskując ziarnka średniej wielkości), mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu siekamy migdały wzdłuż, na niezbyt drobne kawałki.
  3. Plasterki chorizo (około 3 mm grubości), wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron, aż kiełbaska stanie się chrupiąca (łącznie około 3-5 minut). Podsmażone plasterki wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
  4. Pomarańcze filetujemy. Odcinamy plastry z obydwu końców pomarańczy. Następnie ścinamy skórkę i biały miąższ z góry na dół zachowując kształt owocu. Ostrym nożem wykrawamy cząstki pomarańczy spomiędzy białych błonek.
  5. Oliwki kroimy na plasterki.
  6. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  7. Na talerzach/półmisku rozkładamy mix sałat, układamy cząstki pomarańczy oraz plasterki chorizo. Całość polewamy dressingiem, po czym posypujemy posiekanymi migdałami, plasterkami oliwek, a na samym końcu układamy kulki mozzarelli.

 

Przepis powstał przy współpracy z blogiem Justasalad.pl

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na stronie Indexfood.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (288 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  21 lutego 2017 09:52

    Smakowicie wygląda.

    Odpowiedz
  2. Aneta  21 lutego 2017 10:34

    Wygląda pysznie 🙂

    Odpowiedz
  3. stokrotkapolna  21 lutego 2017 12:27

    Zjadło by się.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany