Hiszpańska Oliwka – największy hit!

Poznaj Oliwkę – największą hiszpańska celebrytkę i 7 powodów dla których warto się z nią zaprzyjaźnić!

7 dni tygodnia, 7 hiszpańskich oliwek i ich 37 kalorii. Tylko tyle wystarczy, żeby zapewnić sobie młodość, zdrowie i piękną sylwetkę! Skąd to wiemy? Poznaj Oliwkę – największą hiszpańska celebrytkę i 7 powodów dla których warto się z nią zaprzyjaźnić!

Hiszpańska Oliwka

Czy wiesz, że…

1. Polacy spożywają 3 000 ton hiszpańskich oliwek rocznie. A Hiszpania jest największym producentem i eksporterem oliwek na świecie. Gaje oliwne zajmują w Hiszpanii prawie 1,2 miliona hektarów. To właśnie z tego regionu owoce drzewa oliwnego najczęściej trafiają na nasze stoły.

2. Te niepozorne kuleczki to prawdziwa skarbnica dobroczynnych substancji. Są bogate w witaminy z grupy B, C i E, prowitaminę A,  a także związki mineralne – przede wszystkim wapń, fosfor, potas, cynk i żelazo. Ich walory dietetyczne docenili już starożytni, były pierwszą znaną „pigułką młodości”.

3. Kryją w sobie cenne polifenole i dobroczynne tłuszcze – związki, które mają działanie przeciwrodnikowe, a tym samym przeciwstarzeniowe. Obecny w oliwkach kwas oleinowy jest od dawna ceniony w kosmetyce za utrzymywanie skóry w doskonałej kondycji. Spożywany regularnie zmiękcza, nawilża i wygładza skórę, chroni ją też przed negatywnymi czynnikami środowiska zewnętrznego.

Sos do spaghetti bez mięsa. Sprawdzony przepis dla wegetarian i wegan

Sos do spaghetti bez mięsa. Sprawdzony przepis dla wegetarian i wegan

Tradycyjne spaghetti bazuje na sosie bolognese, który Włosi przyrządzają przede wszystkim z mielonego mięsa i sezonowych warzyw, jakie akurat mają pod ręką. Nie oznacza to jednak, że wegetarianie i weganie nie mogą cieszyć się jego wyjątkowym, ponadczasowym smakiem. Przedstawiamy sprawdzony przepis na domowy sos do spaghetti bez mięsa, za to z dużą ilością aromatycznych pomidorów, ziół i świeżych warzyw!

4. Hiszpańska oliwka jest też jednym z kluczowych elementów diety śródziemnomorskiej, która ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne została wpisana na światową Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Jednym z powodów, dla których dieta ta znalazła się w tak prestiżowym gronie jest m.in. długowieczność ludności zamieszkującej region basenu Morza Śródziemnego, która na co dzień zajada się oliwkami. Mężczyźni żyją tu ponad 78 lat, a kobiety o sześć lat dłużej.

5. Hiszpańskie Oliwki zawsze warto mieć pod ręką. Dlaczego? Oliwki i produkowana z nich oliwa uważane są za roślinny lek w pełnym tego słowa znaczeniu. Zawierają duże ilości kwasu oleinowego, który wpływa na obniżenie poziomu „złego cholesterolu”, podnosząc zarazem poziom tego „dobrego”. Zapobiega też miażdżycy i nowotworom. Powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa.

6. Hiszpańskie oliwki – mają też dużo błonnika i są lekkostrawne. To idealna przekąska, która oprócz słonecznego ciepła kryje w sobie niewiele kalorii – 7 oliwek to tylko 37 kcal i całe mnóstwo wartości odżywczych, witamin i mikroelementów. Mają o 70% mniej tłuszczu niż  inne popularne przekąski. Pamiętaj! Zalecane dzienne spożycie oliwek dla zdrowego dorosłego człowieka wynosi 25 gramów, tj. około 7 sztuk.

7. Hiszpańskie oliwki to również bogactwo zmysłowych doznań. Występują w tak wielu odmianach, smakach i kolorach, że idealnie dopasują się do każdego, nawet najbardziej wyszukanego dania. Sprawdzają się jako przekąska, dodatek do sałatek, dań gorących, drinków czy nawet deserów. Są różnorodne pod względem kolorów – występują w barwach od zielonego, poprzez odcień różu i fioletu, po czerń. Spotkać je można w różnych formach: z pestką, drylowane czy siekane. Dostępne są także oliwki nadziewane, np.: anchois, migdałami, czosnkiem, papryką, cytryną, czy serem.

Hiszpańskie oliwki idealnie sprawdzają się też w polskiej kuchni. Zielone, czy czarne, a może te nadziewane? Wszystkie smakują wyśmienicie. Jeśli lubisz gotować, łączyć ze sobą smaki, wymyślać nowe potrawy i masz ochotę rozsmakować się w hiszpańskich oliwkach na załączonej płycie CD prezentujemy 7 przepisów na dni tygodnia z hiszpańską celebrytką w tle!

Pamiętaj jedz 7 oliwek dziennie, każdego dnia!

Pomysły na oliwki:

Hiszpańskie czarne oliwki z sherry

Składniki: czarne oliwki, kozi ser, porzeczki, jagody lub maliny, cynamon, Sherry.

Sposób przygotowania: połączyć czarne oliwki z pokrojonym w kostkę kozim serem, następnie dodać garść owoców. Wszystko delikatnie wymieszać, posypując danie niewielką ilością cynamonu. Pod koniec dodać 50ml Sherry. Pozostawić na 20 min w temperaturze pokojowej, by wszystkie smaki dobrze się przegryzły.

 

Hiszpańskie zielone oliwki z tuńczykiem i octem jabłkowym

Składniki: hiszpańskie zielone oliwki, ocet jabłkowy, puszka tuńczyka, oliwa z oliwek, nasiona gorczycy, papryczka chilli, sól morska, starta skórka cytryn, trawa cytrynowa.

Sposób przygotowania: delikatnie połączyć rozdrobnionego tuńczyka, odrobinę oliwy z oliwek i octu jabłkowego, łyżkę ziarenek gorczycy oraz drobno posiekaną papryczkę chilli. Dodać oliwki, kilka źdźbeł trawy cytrynowej, skórkę cytrynową. Odstawić na kilka minut, by wszystkie smaki się połączyły.

 

Karaibski koktajl z dodatkiem hiszpańskich zielonych oliwek

 

Składniki: hiszpańskie zielone oliwki, rum, syrop klonowy, gorzka wódka, woda mineralna, limonka, listki świeżej mięty.

Sposób przygotowania: rum, odrobinę syropu klonowego i wódkę wlać do shakera z kostkami lodu, wymieszać. Przelać do kieliszków koktajlowych. Dodać wodę mineralną oraz oliwki. Drinki udekorować plasterkami limonki i świeżymi listkami mięty.

Więcej informacji na: www.hiszpanskieoliwki.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (260 głosów, średnia: 4,70 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  22 listopada 2013 20:02

    Do jedzenia oliwek nie trzeba mnie namawiać – uwielbiam ich smak!

    Odpowiedz
  2. marcia7  27 listopada 2013 10:33

    Ciekawe przepisy

    Odpowiedz
  3. efffciaa  17 marca 2016 14:56

    Nie cierpię oliwek , nawet jak są w pizzy to je wybieram i wyrzucam . Jakoś nie przypadły mi do gustu w żadnej potrawie , a jak sa w przepisie to je po prostu pomijam .

    Odpowiedz
  4. Bella11  17 marca 2016 19:49

    Pycha! Lubie w sałatce i jako przekąskę. Pyszne nadziewane migdałami i serem. Smak lata.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany