Historia drinków oraz domowe przepisy na świetne koktajle

Koktajle, potocznie zwane drinkami, stają się coraz bardziej popularne. Dzisiaj nikogo już nie zdziwi koktajl podany w wyżłobionym ananasie lub fantazyjnej szklance z ozdobami. A jak to było kiedyś? Czy nasi przodkowie znali taką formą podawania napojów alkoholowych?

Historia drinków

 

Historia drinków

Historia drinków sięga czasów rewolucji przemysłowej   jednak już w czasach starożytnych, Rzymianie i Grecy  mieli zwyczaj dodawania do wina przypraw lub aromatów co miało zwiększyć lub zmniejszyć moc napojów.  Serwowano je podczas posiłków lub jako aperitif –  tego typu mieszanki można uznać za praprzodków naszych współczesnych drinków.

Niektóre klasyczne koktajle pojawiły się na początku XIX w., jak na przykład Brandy Coctail (prawdopodobnie pierwszy drink w historii), Mint Julep czy też Daiquiri. Niewątpliwie jednak, najważniejszym wydarzeniem XIX wieku, w tej dziedzinie było pojawienie się w 1862 r.  pierwszego zbioru przepisów koktajlowych.

Złoty okres dla drinków rozpoczął się na przełomie lat 20 i 30 XX w; szalone lata w Europie
i prohibicja w Ameryce, to dwa najważniejsze zjawiska tego okresu. Mimo zakazu spożywania
i produkcji napojów wyskokowych w USA, ich konsumpcja nie spadła. Raczono się nimi w zakamuflowanych barach speakeasies. Wówczas to koktajle stały się cennym i coraz częściej poszukiwanym obiektem pożądania. Po zakończeniu prohibicji rozpoczął się nowy rozdział w historii drinków. Powstały wówczas takie klasyki jak Mai Tai, Screwdriver i Rusty Nail. Picie koktajli stało się wyznacznikiem stylu, przynależności do klasy społecznej. Dziś, w dobie Internetu, amatorzy i barmani z całego świata wymieniają się doświadczeniami,  dzięki którym powstają wciąż nowe receptury.

W Polsce spożycie drinków staje się coraz bardziej popularne, odchodzimy od picia kieliszkowego
i zaczynamy hołdować zasadzie ?im drink bardziej skomplikowany, tym lepiej?. Sami też eksperymentujemy i tworzymy swoje własne indywidualne drinki.  O czym należy jednak pamiętać by nasz koktajl był dobrze zrobiony?

Oto przykazania, które powinien zapamiętać każdy wielbiciel przygotowywania koktajli:

  • drink nie powinien zawierać więcej niż 5 składników,
  • nie wolno wstrząsać napojów gazowanych w shakerze,
  • wlewać należy alkohole począwszy od najmocniejszych, przez najsłabsze, na sokach
    i syropach skończywszy,
  • zawsze powinno się sprawdzać świeżość jajek, śmietany i mleka  zanim dodamy je do drinka,
  • w miarę możliwości należy używać tylko świeżo wyciskanych soków.

MOJITO BESKIDZKIE

A zatem do dzieła!

  • 40 ml wódki Extra Żytnia
  • 4 gałązki mięty
  • 2 łyżeczki cukru
  • Limonka pokrojona w ćwiartki
  • Kruszony lód
  • Woda sodowa

Do szklanki włożyć miętę, cukier i pokrojone limonki, ugniatać za pomocą drewnianego tłuczka. Dodać Extra Żytnia i lód,  uzupełnić woda sodową.

BALLADYNA

  • 40 ml wódki Extra Żytnia
  • 20 ml białego, wytrawnego martini
  • 40 ml toniku
  • Cytryna lub limonka

Martini i wódkę Extra Żytnią wlać do shakera. Dodać  dwie kostki lodu, plasterek cytryny/limonki, wstrząsać  aż do wyciśnięcia soku z owocu.  Następnie odcedzić i przelać do szklanki. Uzupełnić kostkami lodu, dekorować plastrem cytryny/limonki.

3 łatwe drinki dla kobiet na wieczór z przyjaciółkami

3 łatwe drinki dla kobiet na wieczór z przyjaciółkami

Czeka Cię w najbliższym czasie spotkanie z przyjaciółkami? To już czas na kobiece plotki i podsumowanie mijającego lata: letnie znajomości a nawet romanse, szalone przygody podczas rodzinnych wycieczek. Do tych tematów możesz potrzebować  czegoś mocniejszego,

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (347 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. alicja4029  14 stycznia 2012 13:09

    Świetny artykuł z nutką historii. Spodobała mi się Balladyna 🙂 Może uda się posmakować w weekend.

    Odpowiedz
  2. mimorek  31 stycznia 2012 10:18

    Jeżeli chodzi o eksperymentowanie WARTO a nawet TRZEBA zapoznać się z gamą smaków alkoholi, które mamy w barku a mianowicie tak jak w kuchni wiemy jaka przyprawa pasuje do danego dania, tak samo łączenie alkoholi powinno odbywać się kierowane smakiem a mianowicie warto sobie uświadomić co jest słodkie co wytrawne. I tak na przykład: gin, tonic, martini extra dry – wytrawne można łączyć albo podawać z cytrusowymi sokami. Likiery są słodkie ale łączenie ich też powinno być rozpoznane, bo likiery są owocowe ale również takie, których nie łączy się z sokami np nie wyobrażam sobie połączenia kahlu`y czy baileys`a z sokiem (bo idealnie pasują np do kawy albo ze śmietanką bądź na lodzie). Zanim więc przystąpimy do zakupu likieru warto poczytać jaki ma smak i z czym można łączyć dany likier bądź inny smakowy alkohol.

    Odpowiedz
  3. sylwiawes  16 stycznia 2016 13:51

    Świetne przepisy 🙂

    Odpowiedz
  4. efffciaa  27 marca 2016 22:06

    Te przepisy nie są dla mnie , ja zdecydowanie bardziej lubię coś o wiele słodszego . Moim ulubionym drinkiem jest Sex on The Beach i Blue Lagoon – obydwa słodziutkie i na bazie rumu karaibskiego

    Odpowiedz
  5. Agnieszka  5 maja 2017 20:43

    Choć sama nie przepadam za drinkami, a właściwie za samym alkoholem to chętnie wypróbuję te przepisy, aby mieć czym poczęstować gości. 🙂

    Odpowiedz
  6. Magdalena  7 lipca 2022 20:18

    Balladyna mnie zaintrygowała 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany