Hashimoto i celiakia – czyli podwójne kłopoty

Czy wiesz, że chorując na chorobę Hashimoto jesteś aż 10 razy bardziej niż inne kobiety narażona na celiakię? Hashimoto i celiakia są chorobami autoimmunologicznymi, a te jak na złość lubią występować wspólnie. Dlatego jeśli cierpisz na przewlekłe zapalenie tarczycy, zrób badanie genetyczne i dowiedz się, czy możesz mieć problemy z tolerancją glutenu. Jeśli okaże się, że tak, będziesz go musiała całkowicie wyłączyć ze swojej diety.

 Summertime (medium format image)

Hashimoto i celiakia – lecząc jedną chorobę, leczysz jednocześnie tę drugą

Chorobę Hashimoto leczy się m.in. dietą. Polega ona na wyłączeniu z codziennego menu laktozy, kazeiny i glutenu. Osobom z Hashimoto lekarze zalecają dietę bezglutenową, ponieważ istnieje u nich większe ryzyko wystąpienia celiakii, a co za tym idzie nietolerancji glutenu. Wiedz jednak, że dietą bezglutenową złagodzisz nie tylko objawy celiakii, ale także choroby Hashimoto. Terapia obu tych chorób jest bowiem bardzo ze sobą powiązana. Nie ma jednak potrzeby przechodzić „na próbę” na dietę bezglutenową. Jeśli chorujesz na przewlekłe zapalenie tarczycy, zrób najpierw badanie genetyczne w kierunku celiakii. Wynik testu DNA odpowie ci, czy rzeczywiście istnieje powód, żebyś rezygnowała z glutenu. Może się okazać, że wcale nie masz celiakii i dieta bezglutenowa nie jest ci potrzebna.

Summertime (medium format image)

Choroba Hashimoto jest przewlekłą chorobą tarczycy

W gruczole tym nieustannie toczy się stan zapalny, który stopniowo go wyniszcza. Choroba Hashimoto prowadzi do niedoczynności tarczycy, a co za tym idzie, niedoboru hormonów produkowanych przez ten ważny narząd. Przyczyny choroby Hashimoto nie zostały do końca poznane. Lubi ona jednak występować rodzinnie, co oznacza, że duże znaczenie mają tutaj predyspozycje genetyczne. Ale po czym właściwie poznać chorobę Hashimoto?

Początkowo tarczyca może wytwarzać nadmierne ilości hormonów tarczycowych, co powoduje jej powiększenie. U chorej pojawia się tzw. wole. Wraz z postępem choroby tarczyca wytwarza jednak coraz mniej hormonów, a gruczoł obkurcza się. Ale charakterystyczne zgrubienie na szyi nie będzie jedynym symptomem tej choroby. Będzie nim również nagły wzrost wagi. Chora tyje mimo, że wcale nie je więcej niż wcześniej. Ciągle jest jej też zimno. Odczuwa również zmęczenie, senność, a jej skóra staje się sucha i szorstka. W przebiegu choroby Hashimoto może też pojawić się depresja. Podobnie jak celiakia schorzenie to bywa przyczyną niepłodności i nawracających poronień. Właśnie dlatego wiele kobiet dowiaduje się o tejchorobie przypadkiem – gdy bezskutecznie próbują zajść w ciążę.

 

Celiakia – czyli trwająca przez całe życie nietolerancja glutenu

W tej chorobie organizm również sam wyrządza sobie krzywdę. Przeciwciała nie niszczą jednak tarczycy, lecz jelito cienkie, a dokładniej biorące udział we wchłanianiu składników odżywczych kosmki jelitowe. Wszystkiemu winien znajdujący się w ziarnach pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa gluten – białko, które na osobę dotkniętą celiakią działa bardzo toksycznie. Z powodu zaburzonego wchłaniania jelitowego chora ma liczne niedobory pokarmowe, które dają o sobie znać na wiele sposobów: bólem brzucha, biegunką, wzdęciami, wymiotami, bólem głowy, bólem mięśni czy problemami ze skórą. Niedobory pokarmowe spowodowane celiakią mogą mieć bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Sprzyjają bowiem rozwojowi chorób nowotworowych (np. chłoniaka) i osteoporozy. Mogą też powodować poronienia i niepłodność.

Hashimoto i celiakia – badanie genetyczne podpowie jak skutecznie leczyć te dwie choroby

Badanie DNA możesz wykonać nawet jeśli jesteś już na diecie bezglutenowej. Geny odpowiedzialne za chorobę nie znikną po wyeliminowaniu pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Badanie i wtedy ujawni ich obecność, jeśli oczywiście faktycznie jesteś chora na celiakię. Osoby z celiakią mają charakterystyczny układ genów (HLA-DQ2 i DQ8). Ich brak pozwala więc w 100% wykluczyć chorobę, a obecność stwierdzić, że prawdopodobnie na nią chorujemy. Pozytywny wynik testu jest przesłanką do dalszej diagnostyki, m.in. do wykonania badań serologicznych. Jeśli i ich wynik będzie pozytywny, to po konsultacji z dietetykiem możesz przejść na dietę bezglutenową. Będzie ona łagodzić przebieg zarówno celiakii jak i choroby Hashimoto.

Autor: Natalia Jeziorska, testDNA, www.testDNA.pl

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (121 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  28 października 2016 15:00

    Choruję na Hashimoto, nie odczuwam żadnych dolegliwości związanych ze spożywaniem glutenu – dlatego też mój lekarz nie zalecał mi wyłączenia go z diety. Tak samo zresztą jak laktozy.

    Odpowiedz
  2. Hidari11  29 października 2016 08:32

    Nie jest łatwo żyć z Hashimoto. Problemy z hormonami tarczycy prowadzą do dalszych komplikacji z innymi hormonami i w ogóle organizmem. Dożywotnio trzeba brać leki i być ostrożnym co do wyboru pożywienia.

    Odpowiedz
  3. mama_kazala  29 października 2016 20:37

    „nieszczęścia chodzą parami” to najlepszy komentarz.. warto dodać, że także inne choroby auto immunizacyjne mogą występować razem.

    a czy ktoś ma doświadcznie z Hashimoto i poprawą zdowia po odstawieniu glutenu?

    Odpowiedz
    • Aneta  4 listopada 2016 12:21

      Ja nie wiem, czy potrafiłabym odstawić gluten 🙁

      Odpowiedz
  4. kasia87g  30 października 2016 19:14

    dopiero pierwszy raz słyszę o tych chorobach

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany