Wegetariański hamburger z warzywami i plastrami kuskusu

Hamburger-z-warzywami-i-plastrami-kuskusu

Jesteś wegetarianką lub weganką i nie jadasz domowych burgerów wołowych? Oto przepis dla ciebie!

Wegetariański hamburger z warzywami i plastrami kuskusu:

Składniki:

  • 200 g Kaszy Kuskus Kupiec
  • 30 ml wody
  • 30 ml mleka
  • sól, pieprz
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 3 pomidory
  • kilka liści rukoli
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Podgrzać w garnku wodę i mleko, następnie wsypać kuskus. Gotować na wolnym ogniu, aż kuskus spęcznieje
i odklei się od ścianek garnka. Przełożyć kuskus do blachy, przykryć folią spożywczą, przycisnąć drugą blachą tak, aby kuskus był rozłożony równomiernie. Pozostawić do schłodzenia. W międzyczasie pokroić cukinię w talarki, paprykę w dużą kostkę i upiec na grillu lub patelni grillowej. Doprawić do smaku solą, pieprzem
i oliwą. Pokroić pomidory w plasterki. Kiedy kuskus będzie dobrze schłodzony pokroić go w duże krążki, a następnie usmażyć z dodatkiem oliwy z oliwek na złoty kolor. Między dwa krążki kuskusu nałożyć łyżeczkę ketchupu, kilka listków rukoli, cukinię i paprykę.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (180 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...