Halaszle – rybna zupa z karpia. Danie węgierskie na Boże Narodzenie

Autor przepisu: Akosh Kallay – szef kuchni Knorr na Węgrzech i w Czechach

Czas gotowania dania Halaszle – rybna zupa z karpia: 60 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 cały karp (ok. 1,2 kg)
  • marchewka
  • połowa selera
  • 200 g pora
  • 1 papryka żółto-zielona
  • 1 mała ostra papryczka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 4 ziemniaki
  • sok z połówki cytryny
  • pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Spraw karpia: umyj, odetnij płetwy, ogon i głowę. Na ościach (kręgosłupie), ogonie, głowie (oczyszczonej ze skrzeli i oczu) oraz warzywach ugotuj wywar. Dodaj 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr do smaku – im wywar mocniejszy, tym lepszy (można dołożyć części z innych ryb słodkowodnych). Po ugotowaniu wywar przecedź. Pokrój cebule w drobną kostkę i podsmaż w garnku na oleju. Dodaj 2 łyżki słodkiej papryki i smaż jeszcze przez chwilę. Następnie zalej białym winem i poczekaj, aż odparuje. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, całość zalej wywarem rybnym. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w dużą kostkę filety z karpia i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny. Podawaj z posiekaną pietruszką.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (193 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...