Gulasz z soczewicy z warzywami – wegetariański przepis

gulasz-z-soczewicyObowiązkową pozycją we włoskim sylwestrowym menu jest gulasz z soczewicy, czyli lenticchie. Tuż przed północą porcję takiej potrawki musi zjeść każdy mieszkaniec Włoch. Soczewica kształtem przypomina małe  monety, więc przygotowywane z niej dania mają przynieść biesiadnikom dostatek i bogactwo w nadchodzącym roku.  Oto przepis na  lenticchieprzygotowany przez restaurację  Włoska Knajpa z Warszawy

Składniki:

  • 1 szklanka suchej soczewicy
  • 3 i 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 puszka pokrojonych włoskich pomidorów
  • 1 szklanka obranych posiekanych ziemniaków
  • 1/2 szklanki posiekanej marchewki
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 1/2 szklanki posiekanego selera (opcjonalnie)
  • 1 łyżka suszonej pietruszka
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 szczypta pieprzu

 

Przygotowanie:

  1. Opłucz i osusz soczewicę.
  2. Do rondelka włóż wszystkie składniki: soczewicę, bulion z kurczaka, pomidory, ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę, bazylię, czosnek, i pieprz.
  3. Gotuj na wolnym ogniu przez 45-50 minut, aż soczewica i warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu.
  4. Podawaj z bagietką bądź chrupiącym chlebem

 

 

Przepis autorstwa: Włoska Knajpa Warszawa, ul. Okrzei 13

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (171 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...