Bezowe grzybki meringue

Bezowe grzybki meringue

Te śliczne ozdobne grzybki meringue są idealnym akcentem upiększającym torty lub inne desery.
Przepis na około 12 grzybków

Składniki:

  • 2 białka z dużych jajek, w temperaturze pokojowej
  • ¼ łyżeczki tartarus
  • ½ szklanki cukru
  • 1 ½ uncji półsłodkiej czekolady lub polewy czekoladowej,
  • kakao do poprószenia

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej piekarnik do 275 °F i wyłóż papier do pieczenia na tackę.
  2. Ubij białka i tartarus na niskiej prędkości, a gdy białka się spienią zwiększ prędkość i powoli dodawaj cukier. Ubijaj aż do sztywnej konsystencji.
  3. Łyżką włóż meringue do rękawa cukierniczego. Utwórz nóżki grzybków podnosząc rękaw podczas wyciskania (zrób 2 -3 dodatkowe na wszelki wypadek). Zrób 12 kapeluszy trzymając rękaw nisko w czasie wyciskania. Jeśli na kapeluszach powstał czubek, usuń go palcem poprószonym cukrem pudrem.
  4. Piecz meringue przez około 45 minut, po schłodzeniu powinny być suche – jeśli tak nie jest można je jeszcze wstawić do piekarnika. Temperatura oraz wilgotność powietrza mogą mieć wpływ na czas pieczenia.
  5. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, delikatnie mieszając.
  6. Posyp kakao na wierzch kapeluszy grzybków. Za pomocą patyczka do szaszłyków zrób małą dziurkę w spodzie każdego kapelusza. Małym pędzelkiem posmaruj spody kapeluszy czekoladą i połóż kapelusze na nóżkach.

Grzybki można przygotować z dwudniowym wyprzedzeniem i przechowywać w szczelnym pojemniku.

 

logoWięcej propozycji na smakowite dania wg receptur Anny Olson można znaleźć w  programie “Wypieki z Anną Olson” emitowanym od poniedziałku do piątku o 10:00, 14:00 I 18:00 na Polsat Food Network.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (246 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...