Grillowany filet z kaczki z zielonym purée i sosem czosnkowo – ziołowym

Grillowany-filet-z-kaczki-z-zielonym-purée-i-sosem-czosnkowo-–-ziołowym

Składniki na grillowany filet z kaczki :

  • – 4 piersi kaczki ze skórą
  • – sól, pieprz do smaku
  • – sos czosnkowo – ziołowy Tarsmak
  • – 600 g ziemniaków
  • – 150 g mrożonego szpinaku purée
  • – 1 łyżka masła
  • – 3 ząbki czosnku
  • – sól (do osolenia ziemniaków)

Wykonanie:

Skórę na piersiach z kaczki naciąć w kratkę, a następnie doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na rozgrzanej patelni usmażyć z obu stron na złoty kolor, zaczynając od strony ze skórą. Pod koniec smażenia zmniejszyć gaz, przykryć pokrywką i poddusić na małym ogniu ok. 8-10 minut.

Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło, rozmrożony szpinak i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy szpinak „puści wodę”, należy ją odlać. Wszystko dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.

Gotowe piersi z kaczki pokroić w dwucentymetrowe plastry, wyłożyć na talerze i polać sosem czosnkowo-ziołowym Tarsmak. Podawać z zielonym puree.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (246 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...