Grillowane szaszłyki z krewetek i ananasa z pomidorową salsą z kaparami

Grillowane szaszłyki z krewetek i ananasa z pomidorową salsą z kaparami

Czas przygotowania dania: Grillowane szaszłyki z krewetek i ananasa z pomidorową salsą z kaparami  –  30 minut

Ilość porcji: 4 osoby

Stopień trudności: łatwe danie

Składniki na: Grillowane szaszłyki z krewetek i ananasa z pomidorową salsą z kaparami 

– krewetki – 24 sztuki

– ananas świeży lub z puszki – 300 g

– papryka czerwona – 1 sztuka

– ketchup pikantny – 4 łyżki

– Przyprawa do kurczaka Knorr – 1 łyżeczka

– cytryna – 1 sztuka

– pomidory – 3 sztuki

– cebula czerwona – 1 sztuka

– kapary w zalewie – 2 łyżki

– ząbek czosnku – 1 sztuka

– świeża kolendra – 1 pęczek

– oliwa z oliwek – 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę oraz sparzone wrzątkiem i obrane ze skóry pomidory pokrój w drobną kosteczkę. Następnie wrzuć do miski wraz z odsączonymi z zalewy kaparami. Dodaj po dwie łyżki ketchupu i oliwy. Przypraw do smaku i dorzuć garść posiekanej kolendry. Wymieszaj. Gotową salsę wstaw do lodówki.
  2. Świeżego ananasa obierz ze skóry, wykrój twardy środek i pokrój w kostkę o boku 3 cm. Podobnie pokój paprykę. Wszystko wrzuć do miski, dodaj krewetki i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Przypraw 2 łyżkami ketchupu i oliwy oraz przyprawą do kurczaka Knorr, by danie było dobrze doprawione i bardzo aromatyczne. Wymieszaj. Paprykę, ananasa i krewetki nabijaj naprzemiennie na patyczki do szaszłyków.
  3. Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Na gorący ruszt połóż szaszłyki i grilluj po 2-3 minuty z obu stron. Gdy będą gotowe, podawaj je ze schłodzoną salsą oraz grzankami z ulubionego pieczywa.


1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (90 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  17 września 2015 11:47

    Dla mnie bez krewetek.

    Odpowiedz
    • Zdjęcie profilowe
      Żanett  17 września 2015 16:47

      Dla mnie też 🙂

      Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe bbo
    bbo  17 września 2015 13:05

    Jak pogoda dopisze to jeszcze na grilla można się skusić.

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe katja
    katja  17 września 2015 14:49

    Ale pysznie wygląda, aż ślinka cieknie. Miam 🙂

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe martus2833
    martus2833  17 września 2015 20:13

    Jadłam kiedyś podobne danie ale kompletnie mi nie smakowało.

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe Jaworka
    Jaworka  17 września 2015 21:55

    Wszystko oki ale bez krewetek nawet w sklepie omijam ich szerokim łukiem

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe edytka38
    edytka38  17 września 2015 22:28

    smacznie 🙂

    Odpowiedz
  7. Zdjęcie profilowe lilkawodna
    lilkawodna  18 września 2015 03:40

    Wyglądają super!

    Odpowiedz
  8. Zdjęcie profilowe Patriszia
    Patriszia  20 września 2015 20:29

    Jakie to musi być dobre 🙂

    Odpowiedz
  9. Zdjęcie profilowe efffciaa
    efffciaa  7 marca 2016 13:57

    Uwielbiam grille , juz nie mogę się doczekać jak zacznie się sezon grillowy , zrobi się troszkę cieplej a ja przeniosę się do swojej „letniej kuchni” w altanie i będę przyrządzała wspaniałe przekąski.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>