Grillowane skrzydełka „Palce lizać”

Te doskonałe grillowane skrzydełka z pewnością nasycą największych łasuchów. Palce lizać!

Grillowane skrzydełka „Palce lizać”Składniki na grillowane skrzydełka :

  • 10 skrzydełek kurczaka (ok. 1kg)
  • pieprz do smaku
  • ½ cytryny
  • 14 łyżek marynaty Teriyaki Kikkoman
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju roślinnego

 

Wykonanie:

Skrzydełka umyć i osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, dodać marynatę Teriyaki, miód i olej. Skrzydełka wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a jeśli masz czas najlepiej na całą noc. W międzyczasie skrzydełka można przemieszać. Mocno rozgrzać grilla, skrzydełka ułożyć na wysmarowanej tłuszczem tacce, jedno obok drugiego. Przykryć folią aluminiową i piec przez około 70 minut, do czasu aż mięso będzie.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (178 głosów, średnia: 4,46 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  19 maja 2014 19:41

    Nie przepadam za skrzydełkami, ale mojemu mężowi spodoba się ta propozycja.

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  19 maja 2014 20:31

    Wyglądają smacznie.

    Odpowiedz
  3. martucha180  19 maja 2014 23:25

    A ja wczoraj jadłam skrzydełka, ale w innej postaci.

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  9 kwietnia 2015 10:35

    Nie lubię skrzydełek, ale można użyć np. udek.

    Odpowiedz
  5. efffciaa  13 stycznia 2023 11:51

    Nie lubię skrzydełek , bo jest za dużo zabawy w obieranie podczas jedzenia , a jak na leniucha przystało wolę zdecydowanie np. filet z kurczaka , który można też zrobić wg tego przepisu 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany