Grillowane hamburgery z indyka „Słoneczna Samba”

Grillowane hamburgery z indyka

Jeśli nie przepadasz za domowymi burgerami wołowymi oto propozycja na Grillowane hamburgery z indyka „Słoneczna Samba” – 40 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Danie kuchni amerykańskiej

Składniki na  Grillowane hamburgery z indyka „Słoneczna Samba”:

  • – 500 g piersi z indyka,
  • – 4 łyżki sosu Samba Hellmann’s,
  • – 2 łyżki przyprawy Grill Pikantny kurczak Knorr,
  • – 100 g wędzonego boczku,
  • – 1 biała cebula,
  • – garść pestek słonecznika,
  • – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • – 4 bułki do burgerów,
  • – 4 plastry sera cheddar,
  • – 2 łyżki oleju,
  • – garni: pomidor, czerwona cebula, ogórek konserwowy, kiełki słonecznika.
  •  

Przygotowanie:

  1. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, boczek również. Oba składniki przesmaż razem na rozgrzanej oliwie. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
  2. Mięso z indyka zmiel w maszynce, dodaj przyprawę Knorr, uprażone pestki, boczek z cebulą i posiekaną natkę.
  3. Z mięsnej masy uformuj 4 płaskie burgery i grilluj je przez ok. 10 minut. Co jakiś czas przewróć kotlety, a przed końcem pieczenia ułóż na nich po plastrze sera.
  4. Przekrój bułki na połówki i każdą z nich posmaruj sosem Samba Hellmann’s.
  5. Na każdą bułkę nałóż burgera i resztę dodatków. Wierzch przykryj bułką, zepnij burgera szpadką lub wykałaczką i serwuj.

Zobacz także: Lekka przekąska na lato – hamburgery z kurczaka z kolendrą, chilli podane z salsą pomidorową

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (274 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...