Grillowana karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki

Grillowana karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki

Składniki na danie – Grillowana karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki:

– 400 g schabu karkowego pokrojonego w 1 cm grubości steki

– 1 łyżka Przyprawy do karkówki Knorr

– 100 ml Sosu Hellmann’s Czosnkowego

– 1 łyżka czarnego pieprzu (ziarna)

– 6 goździków

– 2 łyżki musztardy francuskiej z całą gorczycą

– 2 zielone ogórki

– pęczek świeżej mięty

– 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. W moździerzu rozkrusz na grube kawałki czarny pieprz i goździki.
  2. W misce pomieszaj ze sobą oliwę, musztardę francuską, Przyprawę do karkówki Knorr oraz rozkruszone przyprawy. W powstałej marynacie zanurz mięso i odstaw je na co najmniej jedną godzinę w chłodne miejsce.
  3. Steki grilluj po koło 10 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu do momentu, aż będą miękkie i nie będzie z nich wypływała krew.
  4. W miedzyczasie przygotuj tzatziki. Obierz ogórki, usuń z nich gniazda nasienne, posiekaj miętę. Ogórki pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Wszystko razem połącz z Sosem Czosnkowym Hellmann’s.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (197 głosów, średnia: 4,37 z 5)
zapisuję głos...