Przepis na: Gofry po włosku na ostro

Gofry-po-wlosku-na-ostro

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: proste

Składniki na danie – Gofry po włosku na ostro:

Ciasto:

– 1 szklanka mąki,

– 2 jajka,

– 1 łyżka cukru,

– 100 g jogurtu naturalnego,

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

– odrobina ostrej papryki,

– 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Delikat Knorr,

– 100 g kostki do pieczenia Kasia.

Wykończenie gofra:

– 400 g mixu sałat,

– 200 g szynki parmeńskiej,

– 50 g parmezanu,

– 50 g zielonych oliwek,

– 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr,

– 2 średnie czerwone papryki,

– 3 łyżki oliwy z oliwek.

 

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Białka jajek ubij na sztywno. Pozostałe składniki wymieszaj, na koniec dodaj do nich ubitą pianę.
  2. Rozgrzej gofrownicę i piecz w niej poszczególne porcje ciasta.

Wykończenie gofrów:

  1. Sos Knorr połącz z oliwą i trzema łyżkami wody – tak przyrządzisz ziołowy dressing.
  2. Umyte papryki natrzyj lekko oliwą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Następnie zdejmij z nich skórki, usuń pestki i pokrój w paski.
  3. Tak przygotowaną paprykę zmieszaj z sałatą i oliwkami. Następnie skrop sosem sałatkowym. Porcje sałaty nałóż na gofra. Wierzch dania ozdób plastrami szynki parmeńskiej. Całość wykończ parmezanem pokrojonym w cienkie płaty.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (238 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...