Gnocchi z gorgonzolą

Najlepszy przepis na gnocchi – autorstwa włoskiego Szefa Kuchni. W naszej propozycji – podajemy je z sosem z gorgonzoli. Palce lizać!

 

gnocchi z gorgonzolą

Autorem przepisu jest Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.

Przepis na gnocchi z gorgonzolą – składniki:

  • 50 g mąki
  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • Sól
  • 30 g masła
  • na sos: 0,5 l mleka, 200 g gorgonzoli

Sposób przygotowania:

Gotujemy ziemniaki ze skórką w osolonej wodzie przez minimum 30 minut. Odcedzamy i jak tylko trochę się ochłodzą, zdejmujemy skórkę i je dobrze rozgniatamy. Dodajemy jajko i mąkę, a potem całość bardzo szybko i delikatnie ugniatamy opuszkami palców. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy je na kawałki o długości 2-3 cm. Odwróconym widelcem robimy na naszych kluseczkach charakterystyczne wgłębienia. Sos przygotowujemy, podgrzewając w garnku mleko z pokrojoną na kawałki gorgonzolą. Zdejmujemy go z ognia, przykrywamy i odstawiamy. Gotujemy wodę i  wrzucamy gnocchi. Będą gotowe, jak tylko wypłyną na wierzch. Odcedzamy je i wrzucamy na patelnię z sosem z gorgonzolą. Do sosu dodajemy jeszcze 30 gramów masła i całość mieszamy na ogniu przez 30 sekund.

Rada: Ziemniaki gotujemy w skórce, ponieważ obrane nabierają dużo wody, a wtedy będziemy musieli dodać dużo więcej mąki do ciasta. Im więcej mąki, tym twardsze będą gnocchi…

Spróbuj także:

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (318 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...