Giada De Laurentiis Crostini ze słodkiego groszku

Crostini ze slodkiego groszkuSkładniki na danie – Giada De Laurentiis Crostini ze słodkiego groszku:

Słodki groszek:

500ml bulionu rosołowego lub wody

1 łyżeczka płatków chili

450g mrożonego groszku

10g świeżo siekanej mięty

¾  łyżeczki soli

½ łyżeczki świeżo zmielonego zielonego pieprzu

125ml śmietany do ubijania

90g drobno pokrojonego prosciutto

Crostini:

1 bagietka, pokrojona na plastry grubości 1 cm

Oliwa z oliwek extra-virgin, do skrapiania

3 lub 4 ząbki czosnku

 

Jak przyrządzić

1) Na średnim ogniu podgrzej bulion i płatki chili na średniej patelni aż bulion się zagotuje. Dodaj groszek i gotuj aż zmięknie, około 5 minut. Odsącz groszek na sitku.

2) Włóż groszek do blendera wraz z miętą, solą i pieprzem. Zrób puree. Nałóż puree do średniej miski i wstaw do lodówki na około 30 minut.

3) Podgrzej piekarnik do 190 stopni. Połóż plastry bagietki na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku aż staną się chrupkie i zbrązowieją na bokach, około 10 minut.

4) Gdy grzanki są wciąż ciepłe skrop je oliwą. Potrzyj każdą grzankę ząbkiem czosnku.

5) Na koniec ubij pianę na sztywno a następnie wbij pianę w puree. Nałóż po jednej łyżce stołowej puree na każdą grzankę. Posyp odrobiną prosciutto. Podawaj natychmiast.



logo

 

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Giady De Laurentiis można znaleźć w  programie „Kuchnia włoska na co dzień”, który jest emitowany na Polsat Food Network.

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (68 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe bbo
    bbo  7 lutego 2014 21:03

    Pycha!

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe Kmakolagwa
    Kmakolagwa  10 kwietnia 2015 09:25

    Fajny przepis.

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe efffciaa
    efffciaa  21 marca 2016 10:30

    Bardzo ciekawy przepis na nietuzinkową przekąskę , z przyjemnością go wypróbuję , ponieważ bardzo lubi,e twarożek w różnych wariacjach 🙂 a tego jeszcze nie jadłam .

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe as_sa
    as_sa  6 lipca 2016 19:33

    Muszę przyznać, że zaserwowałam to jako przystawkę do kolacji moim znajomym i byli zachwyceni

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>