Karnawałowe przekąski: Francuskie sakiewki ze szpinakiem i orzechami
Składniki na danie: Francuskie sakiewki ze szpinakiem i orzechami
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
- 50 g sezamu
- 100 g suszonych fig duże owoce Bakalland
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 1 żółtko
Sposób wykonania:
Ciasto francuskie (w temperaturze pokojowej) kroimy w prostokąty. Na patelni podsmażamy na oliwie szpinak z posiekanym czosnkiem. Dodajemy do tego posiekane orzechy włoskie, pokrojone drobno figi oraz sól i pieprz. Po wystudzeniu gotowy farsz układamy na cieście. Formujemy z niego sakiewki, gotowe smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, aż sakiewki delikatnie się przyrumienią. Gotowe!
Komentarze
Ja robię z jabłkami i cynamonem, testowałam truskawki i jeszcze jakieś owoce, ale za dużo soku miały.
Łatwy i szybki przepis 🙂
Polałabym masłem dodatkowo 🙂
Pysznie wygląda 🙂
świetny przepis aż nabrałam smaka
Fajny pomysł z tym szpinakiem. Często robię francuskie ciasto na różne sposoby, ale na szpinak nie wpadłam, a bardzo lubię wyroby ze szpinakiem. Przy okazji wypróbuję przepis, bo wygląda apetycznie.
Ze szpinakiem też nie robiłam,więc z chęcią wypróbuję.
Ja lubię ciasto francuskie tylko na słodko.
Uwielbiam szpinak także wypróbuję ten przepis
Coś nowego;) Na pewno warte wypróbowania
Mniam wyglądają bardzo apetycznie. Koniecznie muszę zapisać przepis, by nie zawieruszył się w odmętach internetu 🙂
Super przepis, uwielbiam szpinak więc koniecznie muszę wypróbować:)
Doskonały przepis-szybki , smaczny i jaki kolorowy.Z pewnością wypróbuje.
Dosyć proste, a wytworne przekąski.
Pycha
Robiłam jakiś czas temu podobne, pycha! Druga smaczna wersja to nadzienie z pieczarek i sera 🙂
Fajny przepis 🙂 Prosty , więc na pewno wykorzystam 🙂
najfajniejsze, że można w tym przepisie zastosować w zasadzie większość kuchennych „resztek” z lodówki a i tak wyjdzie nam smaczny i elegancko wyglądający smakołyk – słowem: przepis idealny