Flaki po rzymsku – Trippa alla Romana

Flaki po rzymsku czyli Trippa alla Romana to zupełnie inny przepis na tradycyjne flaki. Ten aromat i smak zabierze Cię prosto w objęcia słonecznej kuchni włoskiej z jej bogactwem przypraw, a zarazem prostotą przyrządzania potraw. Jak zwykle – w tej kuchni najważniejsze są składniki najwyższej jakości. Gdy raz przyrządzisz to danie, będziesz je powtarzać wielokrotnie.

Flaki po rzymsku - Trippa alla Romana

fot. mat. nadesłane

Autorem przepisu jest Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej

Składniki na danie: Flaki po rzymsku

  • 0,5 kg flaków
  • gałązka selera naciowego
  • marchewka
  • cebula
  • bazylia
  • mięta
  • ser Pecorino Romano
  • 3-4 goździki
  • sól, pieprz, papryczka peperoncino
  • passata pomidorowa lub poszatkowane pomidory
  • 0,5 szklanki białego wina
  • oliwa extra vergine

Sposób przygotowania flaków po rzymsku:

Myjemy i kroimy flaki na plasterki. W garnku gotujemy wodę ze szklanką octu i kiedy zacznie wrzeć, dodajemy flaki. Całość gotujemy przez 15 minut, po czym odcedzamy i schładzamy pod bieżącą wodą.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy wszystkie warzywa, które wcześniej poszatkowaliśmy: marchewkę, cebulę, selera. Dodajemy również kilka listków mięty i bazylii, goździki oraz flaki. Doprawiamy szczyptą soli, oliwą i startym serem Pecorino Romano, po czym całość dobrze mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Po pół godzinie zalewamy miksturę białym winem, dodajemy passatę pomidorową lub pokrojone pomidory i gotujemy przez kolejne 45 minut. Jeśli mieszanka staje się zbyt sucha, dodajemy odrobinę wody. Na koniec posypujemy odrobiną sera Pecorino i gotowe!

Spróbuj także:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (253 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...