Faszerowana papryka z drobnym makaronem i mięsem

Sprawdzony przepis na danie: Faszerowana papryka. Jeśli lubisz połączenie papryki, makarnu i mięsa – to ten przepis jest dla Ciebie.

Faszerowana papryka z drobnym makaronem i mięsem

Fot.-Międzybrodzki- Makaron_Faszerowana papryka

Faszerowana papryka

Składniki: 

  • Międzybrodzki Makaron ryż – 250 g
  • Łopatka wieprzowa – 200 g
  • Boczek wędzony – 200 g
  • Cebula – 3 szt.
  • Olej – 3 łyżki
  • Masło – 1 łyżka
  • Świeża, kolorowa papryka – 6 szt.
  • Natka pietruszki – 1 pęczek
  • Sól, pieprz (czarny i ziołowy)

 

Wykonanie:

  1. Międzybrodzki Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, a następnie lekko podsmażamy na oleju.
  3. Dodajemy grubo zmielony boczek i łopatkę i dusimy przez chwilę na patelni razem z cebulą.
  4. Następnie dodajemy przyprawy.
  5. Ugotowany makaron dodajemy do mięsa.
  6. Do farszu dodajemy jeszcze posiekaną natkę pietruszki oraz masło.
  7. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze przez chwilę smażymy.
  8. Papryki dokładnie myjemy, wydrążamy z nich środki, napełniamy farszem, a następnie przykrywamy dekielkiem.
  9. Całość pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez około 45 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (201 głosów, średnia: 4,46 z 5)
zapisuję głos...