Na rozgrzanie: fasolka po bretońsku z papryką jalapeno
Fasolka po bretońsku z papryką jalapeno
Składniki:
- 5 papryczek jalapeno (np. marki Kühne)
- 40 g fasoli
- 1 cebula
- 1 papryka
- 0.5 kg kiełbasy
- 20 dag wędzonego boczku
- mały koncentrat pomidorowy
- ząbek czosnku
- 3 marchewki
- połowa kostki rosołowej
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
Przygotowanie:
Fasolkę namoczyć dzień wcześniej. Następnie ugotować ją do miękkości. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, połowę kostki rosołowej i pokrojoną w kostkę marchewkę. Na osobnej patelni podsmażyć kiełbaskę, boczek i cebulę. Paprykę i papryczki jalapeno pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dodać do fasoli. Całość gotować ok. 30 minut. Na koniec fasolkę zabarwić koncentratem pomidorowym i doprawić do smaku.
Komentarze
Dla mnie bez papryki.
Wygląda bardzo zachęcająco.
aż ślinka cieknie..
Bardzo lubię fasolkę po bretońsku.
Nie przepadam za fasolką.
To musi być „ogień”
Bardzo lubię fasolkę po bretońsku! 🙂 Muszę przygotować niebawem.
Fasolka po bretońsku często gości na moją stole. Wszyscy ją uwielbiają.Ale z marchewką i papryką, jeszcze nie robiłam. I jakoś mnie nie zachęca. Nie dodaję też od dawna boczku, żeby była trochę mniej kaloryczna, za to przyprawiam na ostro, aż czasem mi się łezka zakręci w oku, ale dzieci taką uwielbiają.
Takiej z papryczka jeszcze nie robiłam a bardzo często robię szczególnie jesienią i zimą bo wszyscy uwielbiamy a do tego jest bardzo pożywna muszę wypróbować i z papryczką
Fasolka po bretońsku to jedno z moich ulubionych dań jesienno-zimowych. A ponieważ bardzo lubię ostro doprawione potrawy, myślę że na pewno skuszę się na tą wersję z papryczką ostrą. Może na początek dodam jej po prostu trochę mniej niż w przepisie.
Nic tylko jeść…wygląda niezwykle apetycznie i tak też zapewne smakuje….ja już dawno nie jadłam fasolki. Niestety muszę uważać z tego typu daniami bo później czasem boli mnie brzuch ;(
Fasolkę po bretońsku robię często , chociaż nie dodaję do niej nigdy marchewki 🙂 Kiedyś skusiłam się i dodałam papryczkę według tego przepisu i dodaję już zawsze 😉 pycha