Na rozgrzanie: fasolka po bretońsku z papryką jalapeno

kuhne-zdjecie1

Fasolka po bretońsku z papryką jalapeno

Składniki:

  • 5 papryczek jalapeno (np. marki Kühne)
  • 40 g fasoli
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 0.5 kg kiełbasy
  • 20 dag wędzonego boczku
  • mały koncentrat pomidorowy
  • ząbek czosnku
  • 3 marchewki
  • połowa kostki rosołowej
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek

Przygotowanie:

Fasolkę namoczyć dzień wcześniej. Następnie ugotować ją do miękkości. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, połowę kostki rosołowej i pokrojoną w kostkę marchewkę. Na osobnej patelni podsmażyć kiełbaskę, boczek i cebulę. Paprykę i papryczki jalapeno pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dodać do fasoli. Całość gotować ok. 30 minut. Na koniec fasolkę zabarwić koncentratem pomidorowym i doprawić do smaku.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (233 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  15 października 2016 08:08

    Dla mnie bez papryki.

    Odpowiedz
  2. agata20  15 października 2016 09:09

    Wygląda bardzo zachęcająco.

    Odpowiedz
  3. martuska665  15 października 2016 13:28

    aż ślinka cieknie..

    Odpowiedz
  4. macierzanka  15 października 2016 14:30

    Bardzo lubię fasolkę po bretońsku.

    Odpowiedz
  5. Paulina  15 października 2016 17:10

    Nie przepadam za fasolką.

    Odpowiedz
  6. luna341  15 października 2016 21:22

    To musi być „ogień”

    Odpowiedz
  7. Aneta  17 października 2016 16:27

    Bardzo lubię fasolkę po bretońsku! 🙂 Muszę przygotować niebawem.

    Odpowiedz
  8. stokrotkapolna  25 października 2016 09:29

    Fasolka po bretońsku często gości na moją stole. Wszyscy ją uwielbiają.Ale z marchewką i papryką, jeszcze nie robiłam. I jakoś mnie nie zachęca. Nie dodaję też od dawna boczku, żeby była trochę mniej kaloryczna, za to przyprawiam na ostro, aż czasem mi się łezka zakręci w oku, ale dzieci taką uwielbiają.

    Odpowiedz
  9. Jaworka  25 października 2016 18:31

    Takiej z papryczka jeszcze nie robiłam a bardzo często robię szczególnie jesienią i zimą bo wszyscy uwielbiamy a do tego jest bardzo pożywna muszę wypróbować i z papryczką

    Odpowiedz
  10. Justyna  27 października 2016 16:47

    Fasolka po bretońsku to jedno z moich ulubionych dań jesienno-zimowych. A ponieważ bardzo lubię ostro doprawione potrawy, myślę że na pewno skuszę się na tą wersję z papryczką ostrą. Może na początek dodam jej po prostu trochę mniej niż w przepisie.

    Odpowiedz
  11. xtina120  2 lutego 2017 00:15

    Nic tylko jeść…wygląda niezwykle apetycznie i tak też zapewne smakuje….ja już dawno nie jadłam fasolki. Niestety muszę uważać z tego typu daniami bo później czasem boli mnie brzuch ;(

    Odpowiedz
  12. efffciaa  11 maja 2017 15:28

    Fasolkę po bretońsku robię często , chociaż nie dodaję do niej nigdy marchewki 🙂 Kiedyś skusiłam się i dodałam papryczkę według tego przepisu i dodaję już zawsze 😉 pycha

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany