Ewa Wachowicz: Ratatouille w dużą kostkę

Ratatouille-w-duzą-kostke_2Ewa Wachowicz: Ratatouille w dużą kostkę

Składniki:

* ½ kg bakłażanów
* ½ kg cukinii
* ½ kg różnokolorowej papryki
* ½ kg pomidorów
* 4 cebule
* 5-6 ząbków czosnku
* 6-7 łyżek oliwy
* 2 liście laurowe
* 1 łyżeczka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego
* kilka ziaren ziela angielskiego
* sól
* pieprz
* oliwa
* świeża bazylia do przybrania

Wykonanie:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Pomidory sparzyć w gorącej wodzie i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki i łyżeczką usunąć gniazda z pestkami. Bakłażany pokroić w dość dużą kostkę i posolić, by oddały goryczkę. Paprykę przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać i pokroić – oczywiście w dużą kostkę. Jeśli cukinia jest młoda i cienka (a taka jest najsmaczniejsza), podzielić ją wzdłuż na 4 części i pokroić – znowu na dużą kostkę. Czosnek obrać i, dla odmiany, pokroić w drobną kostkę (lub przecisnąć przez praskę).

Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, zeszklić, dodać pomidory, przesmażyć, przełożyć do rondla, postawić na małym ogniu. Następnie na patelni kolejno przesmażyć paprykę, bakłażany i cukinie – warzywa wrzucić do garnka. Dodać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i roztarty w dłoniach tymianek. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Ugotowane jarzyny bardzo delikatnie przełożyć na sito, a powstały sos podgrzewać w garnku, aż zgęstnieje do konsystencji śmietany. Warzywa zalać sosem. Na talerzu przybrać świeżymi listkami bazylii i skropić oliwą.

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Ewy Wachowicz można znaleźć w jej programie „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na Polsat Food Network codziennie od poniedziałku do piątku  w godzinach: 9.00, 17.00 i 22.00.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (194 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  15 stycznia 2014 19:41

    Uwielbiam taki gulasz warzywny!

    Odpowiedz
  2. AnnStyl  13 grudnia 2016 16:39

    Fajny przepis i ciekawe danie. Można go sobie modyfikować do woli i dodawać wszystko co się ma pod ręką.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany