Ewa Wachowicz: Gulasz z nutką Orientu

gulasz-z-nutka-orientu_2Ewa Wachowicz: Gulasz z nutką Orientu

Składniki:

  • 1/2kg wołowiny
  • 1 kieliszek białego wina lub wody
  • ½ szklanki pasty pomidorowej
  • ½ szklanki słodkiej śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka proszku curry
  • ½ łyżki mąki
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 łyżki oleju arachidowego
  • Sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Oprószyć mąką i wrzucić do oleju rozgrzanego na patelni (bez teflonu). Obsmażyć ze wszystkich stron i przełożyć do rondla. Na patelnię wlać wino (może być woda), wymieszać i „zeskrobać” cały smak. Aromatyczny płyn przelać do podsmażonego mięsa. Dodać liść laurowy, przykryć i postawić na wolnym ogniu.

Na teflonową patelnię wlać łyżkę oleju, wrzucić posiekany czosnek i po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Jak się zeszkli, wsypać proszek curry. Przyprawę rozprowadzić na gorącej patelni i zalać odrobiną wody – by oddała smak i aromat. Całość wymieszać, po czym przelać do rondla  z mięsem, doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym gazie, w razie potrzeby podlać wodą. Po ok. 45 minutach (mięso powinno nieco zmięknąć) dodać pastę pomidorową (pastę, nie przecier) lub pomidory z puszki. Dusić dalej, aż mięso będzie całkiem miękkie. Do śmietany wlać łyżeczkę gorącego sosu i tak zahartowaną dodać do garnka. Całość zagotować.

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Ewy Wachowicz można znaleźć w jej programie „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na Polsat Food Network codziennie od poniedziałku do piątku  w godzinach: 9.00, 17.00 i 22.00.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (200 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...