Ewa Wachowicz: Ciasteczka słoneczka

ciasteczko-sloneczko

Składniki na ciasteczka słoneczka:

Masa:

  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 2 łyżki mocnej kawy
  • 1 kieliszek spirytusu

Lukier

  • 2 białka
  • 200g cukru

Ciasto:

  • 400g mąki
  • 250g masła
  • 2 żołtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 20 dag wiórków kokosowych lub siekanych orzechów włoskich

Opis przygotowania:

Mąkę z masłem wyrobić nożem, dodać żółtka i śmietanę, wyrobić rękami. Włożyć do lodówki
na 2 godziny. Wyjać, rozwałkować (podobnie jak na pierogi, na grubość 2-3 mm). Wykrawać okrągłe ciasteczka mniej więcej o średnicy klasycznej „literatki“.

Białka z cukrem ucierać aż powstanie gęsta masa. Posmarować nią ciasteczka z jednej strony i piec
w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C ok 15 minut, aż lukier się zrumieni. Wyjąć, odstawić
do wystudzenia.

Jajka z cukrem ubijać na parze, aż zgęstnieją. Ostudzić. Masło utrzeć, dodać krem jajeczny. Ucierać, aż się połączą. Wymieszać spirytus i kawę (lub dwie łyżki kawy rozpuszczalnej, rozrobione
w minimalnej ilosci wody). Zamiast spirytusu można dać 2 kieliszki winiaku, ale ryzykujemy, że masa będzie zbyt rzadka. Z kolei mniej alkoholu nie spełni swojej smakowej roli.

Każde ciasteczko po stronie bez lukru posmarować kremem i skleić z drugim ciastkiem lukrem
na zewnątrz. Posmarować boki kremem i obtoczyć w wiórkach kokosowych lub orzechach.

 

 

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Ewy Wachowicz można znaleźć w jej programie „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na Polsat Food Network codziennie od poniedziałku do piątku  w godzinach: 9.00, 17.00 i 22.00.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (243 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...