Egg Pakora – jajka panierowane w mące grochowej i smażone na głębokim tłuszczu

Autorem przepisu jest Tapinder Sharma, właściciel sieci indyjskich restauracji Ganesh, który zachęca, aby nie obawiać się dodawania orientalnych akcentów do tradycyjnych dań wielkanocnych – takich jak żurek  czy staropolskie mazurki wielkanocne.

Egg Pakora – jajka panierowane w mące grochowej i smażone na głębokim tłuszczu, podawane z sosem z kolendry. Danie indyjskie

Egg Pakora

Składniki:

2 jajka
100 g mąki grochowej (Besan)
Czerwone chilli w proszku (wg uznania)
Sól
Pieprz
Chat Masala
Świeża kolendra
0,5 l oleju

Składniki do sosu:

1 świeże zielone chilli
Świeża kolendra
Sól
Pieprz
Chat masala
Sok z połowy limonki

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Mąkę grochową mieszamy z wodą do uzyskania jednolitej masy, jak na ciasto naleśnikowe. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy (mniej więcej po płaskiej łyżeczce) i drobno posiekaną kolendrę. W garnku rozgrzewamy olej, a następnie powoli zanurzamy w nim obrane i obtoczone w cieście jajka. Smażymy do momentu uzyskania złocistobrązowej barwy.

Sos z kolendry:

Wrzucamy do blendera pęczek świeżej kolendry, jedno świeże zielone chilli, sól, pieprz, chat masala oraz sok z połowy limonki. Całość miksujemy. Jeśli dla kogoś sos będzie zbyt ostry, można dodać odrobinę jogurtu naturalnego. Sosem polewamy jajeczne pakory.

Jeśli lubisz eksperymentować z nowymi smakami i jesteś miłośnikiem kolendry – wypróbuj ten przepis:

Sorbet ananasowy z kolendrą i pieprzem – w poszukiwaniu nowych smaków

Sorbet ananasowy z kolendrą i pieprzem – w poszukiwaniu nowych smaków

Dzisiejszy przepis to oryginalna propozycja Marco Ghia na domowe lody łączące smak ananasa z kolendrą i pieprzem. Składniki na deser:  Sorbet ananasowy z kolendrą i pieprzem Składniki na syrop: 1 kg białego cukru 1 kg wody Wsyp

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (145 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Margaretkaw  9 listopada 2015 10:55

    Nie słyszałam nawet o takim sposobie podawania jajek, możliwe, ze wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
    • Aneta  17 lutego 2016 12:50

      Ja również nie 🙂

      Odpowiedz
  2. sylwiawes  26 listopada 2015 12:08

    Jajka w całkiem nowej odsłonie:) Ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz
  3. luna341  19 lutego 2016 22:02

    Próbowałam tak przyrządzone jajka i nie przypadły do gustu moim kubkom smakowym

    Odpowiedz
  4. joanna252  16 sierpnia 2016 22:31

    Przepis wart wypróbowania 🙂

    Odpowiedz
  5. ewa  7 grudnia 2016 21:17

    ale fajny przepis 🙂

    Odpowiedz
  6. AnnStyl  30 stycznia 2017 16:55

    Ale jaja! Nigdy nie przyszło by mi do głowy, aby smażyć tak jajka. Ciekawy przepis na prawdę warto go wypróbować. Tylko czy to ciasto będzie się trzymało takich śliskich jaj? Ja wiem, że mają być obsuszone ale to i tak śliska powierzchnia. Zastanawia mnie to.

    Odpowiedz
  7. stokrotkapolna  7 kwietnia 2017 08:22

    Może i smaczne, ale nie smażę nic w głębokim tłuszczu. Za dużo kalorii. No faktycznie ciekawy ten artykuł.Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany