Dyniowe curry z mlekiem kokosowym i krewetkami

Dyniowe curry z mlekiem kokosowym i krewetkami

Czas przygotowania dania: Dyniowe curry z mlekiem kokosowym i krewetkami – 45 minut

Ilość porcji: 4

Składniki na danie: Dyniowe curry z mlekiem kokosowym i krewetkami

  • – świeża dynia – 1 sztuka
  • – krewetki – 30 dag
  • – mleko kokosowe – 1 puszka
  • – świeży imbir – 1 sztuka
  • – ząbek czosnku – 1 sztuka
  • – curry – 1 szczypta
  • – sok z 1 cytryny
  • – posiekany szczypiorek
  • – tłuszcz do smażenia
  • – sól i pieprz do smaku
  • – Esencja do duszonego kurczaka Knorr – 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz i pokrój w dużą kostkę. Podsmaż ją w rondlu do momentu, gdy zmięknie, po czym dopraw pieprzem i odrobiną soli.
  2. Posiekaj czosnek i zetrzyj imbir, następnie dodaj je do dyni i smaż jeszcze przez 4 minuty.
  3. Wlej mleko kokosowe i dodaj Esencję do duszonego kurczaka Knorr, dzięki czemu danie nabierze głębokiego intensywnego smaku.
  4. Dodaj również curry w ilości zależnej od preferowanej pikantności. Całość gotuj przez 10 minut, a następnie zmiksuj.
  5. Do gotującego sosu dodaj kostki dyni oraz podsmażone krewetki. Gotowe danie podawaj z posiekanym szczypiorkiem, doprawione do smaku sokiem z cytryny.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (227 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...