Łatwe danie: Dorada pieczona w soli

dorada-pieczona-w-soli

Składniki na danie: Dorada pieczona w soli 

  • 1 dorada (500 g)
  • 2 kg gruboziarnistej soli morskiej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 plasterki cytryny
  • 3 listki bazylii

 

Sposób przygotowania:

Doprawiamy rybę solą i pieprzem, wkładamy do środka bazylię, rozmaryn i cytrynę. Posypujemy formę do pieczenia solą, tworząc warstwę o grubości około 1,5 cm. Posypujemy rybę resztą soli i wkładamy ją na 40 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Podajemy z cytryną i odrobiną oliwy.

Autorem przepisu jest Marco Ghia – szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (251 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...