Przepis na domowy świeży makaron w stylu włoskim: capelli d’angelo z pomidorami

Przepis na domowy świeży makaron

Jeśli jeszcze nie poznaliście różnicy w smaku pomiędzy kupionym makaronem z paczki a tym zrobionym w domu – to czas najwyższy podjąć taką próbę chociaż raz. Oto przepis na domowy świeży makaron we włoskim stylu przygotowany przez Marco Ghia – szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej.

Czas przygotowania: 2,5 godziny

Poziom trudności: średni

Składniki na domowy świeży makaron w stylu włoskim

  • 200 g mąki 00
  • 100 g mąki z pszenicy durum
  • 2 jajka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Zagniatamy wszystkie składniki, zawijamy powstałe ciasto w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto. Powinno mieć grubość 1.5 milimetra, a nasze capelli d’angelo powinny mieć szerokość 1.5 milimetra. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy trochę zimnej wody, a jeśli zbyt rzadkie, mąkę pełnoziarnistą.

Tak delikatny makaron idealnie komponuje się z parmezanem, masłem i szałwią.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (276 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...