Domowe burgery wołowe – najlepsze przepisy

Domowe burgery wołowe to danie, które kusi by wykonać je w domowym zaciszu. Taki befsztyk po hambursku schowany między dwiema połówkami ciepłej, chrupiącej bułki z dodatkiem warzyw i sosów, często z serem (jako cheeseburger), to murowany sukces kuchenny! Danie jest łatwe w przygotowaniu, a cała tajemnica tkwi w umiejętnym doborze dodatków do burgera. Sprawdź, jak to osiągnąć komponując wołowinę (najlepiej siekaną), ogórek, pomidor, sałatę i cebulę z dodatkiem wyśmienitego sosu.

domowy burger wołowy

Domowy burger wołowy

Składniki:

– 2 bułki

– 200 g mięsa wołowego mielonego

– 2 plastry sera żółtego

– 2 grube plasterki pomidora

– 1 mała biała cebula

– 4 liście sałaty

– 2 plasterki czerwonej cebuli

– 4-6 plasterków ogórka konserwowego

– 1 płaska łyżka musztardy

– sos do frytek i hamburgerów (np. Tarsmak)

– olej

– sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Do mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, musztardę, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać ręką. Uformować dwa okrągłe, płaskie kotlety wielkości bułki i zgrillować z obu stron na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju. Bułki przekroić na pół i zagrzać (nawet lekko zrumienić) z obu stron na suchej patelni. Na  gorące połówki bułek położyć plasterki sera, gorące kotlety, sałatę, pomidora, ogórka konserwowego i krążki czerwonej cebuli. Polać obficie sosem do frytek i hamburgerów i przykryć drugą połówką bułki. Można podawać z frytkami.

Dodatkowe porady jak zrobić pyszne domowe burgery wołowe

 O czym warto pamiętać, przygotowując to ulubione danie mięsne samemu?

  1. Podstawą smacznego burgera jest odpowiednie mięso. Najlepiej jest zmielić kawałek dobrej wołowiny na grubych oczkach. Jeśli jesteśmy przekonani o dobrej jakości produktu, możemy również kupić gotową paczkę zmielonego mięsa. Dodajemy pieprz i sól, żeby kotlet zyskał na smaku.
  2. Mięso najlepiej opiec na ruszcie lub zgrillować na specjalnej patelni. Unikajmy smażenia w dużej ilości oleju. Prawdziwego burgera pieczemy bez tłuszczu – mięsu wystarcza ten naturalnie w nim zawarty, który wytopi się pod wpływem temperatury.
  3. Warto pamiętać o sosie, podkreślającym smak potrawy. Do hamburgerów nadają się sosy zarówno pikantne, jak i te łagodniejsze, na bazie majonezu. – Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie sosu samodzielnie, najwygodniej skorzystać z gotowego produktu – na przykład Sos do frytek i hamburgerów marki Tarsmak.
  4. Doskonałe do hamburgerów są pełnoziarniste bułki. Jeśli mają średnice uformowanego przez nas mięsa, to bez problemu możemy użyć ich zamiast pieczywa stworzonego specjalnie pod amerykański przysmak. Najczęściej są również tańsze i zdrowsze.

Alternatywny przepis na domowy burger wołowy

Oto przepis, który wprawdzie wymaga więcej wysiłku, ale efekt jest wyjątkowy – warto spróbować:

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Autorski przepis znanego szefa kuchni Adama Chrząstowskiego w ramach akcji „Weź się za wołowinę”. Oto domowy burger wołowy serwowany na sposób polski Składniki na burger wołowy po polsku: 750 g mielonej łopatki wołowej ¼  cebuli drobno posiekanej

Inne przepisy na domowe burgery

Jeśli szukasz innych pomysłów na burgery – nie tylko  w oparciu o mięso wołowe, mamy dla ciebie poniżej garść kuchennych inspiracji. Wybierz pomiędzy burgerami z drobiu lub rybnymi:

Krewetkowe burgery

Krewetkowe burgery

Marco Ghia – Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca przepis na Krewetkowe burgery. Czas przygotowania: 45 minut Poziom: średni Składniki na danie: Krewetkowe burgery Składniki na farsz i sos: - 400g krewetek królewskich
Grillowany rybny burger cytrynowy

Grillowany rybny burger cytrynowy

Ten dość nietypowy przepis na danie: grillowany rybny burger cytrynowy z pewnością będzie zaskoczeniem dla tych wszystkich, co lubią grillowane ryby.
Lekka przekąska na lato – hamburgery z kurczaka z kolendrą, chilli podane z salsą pomidorową

Lekka przekąska na lato – hamburgery z kurczaka z kolendrą, chilli podane z salsą pomidorową

Ciekawą a jednocześnie popularną propozycją letnich posiłków są hamburgery. Każdy ma swój ulubiony sposób na ich przygotowanie. Konrad Birek proponuje hamburgery z mięsa Kurczaka Zagrodowego z Podlasia z kolendrą, chilli podane z salsą pomidorową i avocado: Składniki

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (211 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  12 kwietnia 2014 16:01

    Zastanawiam się czy taki zdrowy fast food smakuje tak dobrze jak ten z budki:-)

    Odpowiedz
  2. bbo  12 kwietnia 2014 19:23

    Tych z budki nie jadam, więc pora zacząć robić swoje.

    Odpowiedz
  3. martucha180  13 kwietnia 2014 14:37

    Ja robię, ale z mięsem z indyka.

    Odpowiedz
  4. sandra  5 sierpnia 2016 11:01

    Mmmm hamburger wygląda bardzo smacznie. Takie domowe hamburgery smakują o wiele lepiej niż te kupowane w różnych sieciach fast foodowych. Takie hamburgery można jeść ciągle, można je podawać dzieciakom i nie martwić się chemią i różnymi świnstwami

    Odpowiedz
  5. stokrotkapolna  18 listopada 2016 04:51

    Pewnie że domowe smakują jeszcze lepiej niż te z budki. Z wołowiny nigdy nie robiłam , bo jest dla mnie za droga. Ale robimy z innych mięs , i też są bardzo smaczne.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany