Dlaczego warto jeść zupy – 9 ważnych powodów
Nasze mamy podawały nam rosół w trakcie przeziębienia. Dawniej zupa była pierwszym daniem obiadowym. Obecnie coraz rzadziej je gotujemy z powodu braku czasu. O tym dlaczego warto jeść zupy regularnie i nie tylko w tracie przeziębienia dowiecie się z poniższego teksu. Zapraszamy!
Polecamy również: Zupa owocowa – letni hit
1. Dlaczego warto jeść zupy – dostarcza płynów
Bazą praktycznie każdej zupy jest woda, która ułatwia trawienie, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga przemianę materii oraz usuwa jej szkodliwe produkty uboczne. Ilość płynów, jaką należy przyjmować w ciągu dnia, zależy przede wszystkim od płci, aktywności fizycznej czy przebytych chorób. Średnio każdego dnia dorosły człowiek powinien dostarczyć swojemu organizmowi 2 litry płynów, nie oznacza to, że powinien pić jedynie wodę. Zupa również jest jednym z dobrych sposobów.
2. Dlaczego warto jeść zupy – zapewnia dzienną dawkę warzyw
Warzywa są niezbędnym składnikiem prawidłowo zbilansowanej diety. Specjaliści zalecają jedzenie przynajmniej 200 g. warzyw dziennie. Powinny towarzyszyć każdemu posiłkowi w ciągu dnia. Zupy są idealnym sposobem na dostarczenie zdrowej porcji warzyw.
3. Dlaczego warto jeść zupy – nie tuczy
Głównym składnikiem zupy jest przecież woda oraz niskokaloryczne z natury warzywa. Przeciętna porcja takiego wywaru dostarcza naszemu organizmowi około 100 – 135 kcal, co zaspokaja około 5% dziennego zapotrzebowania na energię. Przygotowując zupę, warto zatem zwrócić uwagę na to z jakich produktów ją przyrządzamy. Zupa będzie mniej kaloryczna, gdy ugotujemy ją na wywarze roślinnym. Można również ograniczyć liczbę kalorii, rezygnując z jej zabielania.
4. Dlaczego warto jeść zupy – bogactwo składników mineralnych
Kiedy gotujemy warzywa, ich składniki mineralne przenikają do wody. Dzięki temu, jedząc zupę, spożywamy cały bukiet witamin i minerałów zawartych w warzywach.
Zobacz także: Ewa Wachowicz: Tajska zupa rybna
5. Dlaczego warto jeść zupy – dobry sposób na dzieci, które nie lubią warzyw
Podawanie dziecku zup jest dobrym pomysłem na wpojenie mu zdrowych nawyków żywieniowych. Jeśli nie lubi brokułów, przygotuj z nich zupę – krem. Istnieje duża szansa, że zmieni o nich zdanie. Zupy przygotowane dla dziecka powinny być przede wszystkim zdrowe, ale i estetycznie podane. Warto również urozmaicać ich wygląd i konsystencję.
6. Dlaczego warto jeść zupy źródło – błonnika
Zupy dostarczają naszemu organizmowi błonnika, który ułatwia trawienie, wydłuża uczucie sytości po posiłku i obniża wchłanianie tłuszczu. Błonnik z ugotowanych warzyw jest lekkostrawny, a przy tym zachowuje właściwości zdrowotne. Można go odnaleźć przede wszystkim w otoczkach nasion zbóż, warzywach, niektórych owocach i nasionach roślin strączkowych. Warzywa bogate w błonnik to na przykład fasola biała, soja czy soczewica.
7. Dlaczego warto jeść zupy – rosół – naturalne lekarstwo
Jedzenie rosołu stymuluje układ odpornościowego do pracy, zmniejszając stan zapalny i łagodząc objawy infekcji. Japońscy naukowcy odkryli ponadto, że spożywanie rosołu może zapobiegać nadciśnieniu, a nawet je leczyć. Kolagen zawarty w mięsie z kury przeciwdziała zwężaniu się tętnic. Trzeba jednak pamiętać, że tylko rosół o niskiej zawartości soli ma leczniczą moc.
8. Dlaczego warto jeść zupy – cebulowa dobra na wszystko
Zupa cebulowa jest obfitym źródłem witamin A i B. Cebula wzmacnia odporność, układ oddechowy, trawienny oraz działa przeciwzapalnie. O ile surowa cebula może być nieodpowiednia dla osób ze skłonnościami do zgagi i nadkwasoty, o tyle gotowana z pewnością nie zaszkodzi nikomu.
9. Dlaczego warto jeść zupy – miso w walce z nowotworem
Zupa miso, czyli rybny bulion z dodatkiem pasty sojowej (miso), ma nie tylko dobroczynne działanie na nasz układ trawienny, wpływa również korzystnie na krew i system odpornościowy. Pomaga również w zapobieganiu rozwojowi chorób nowotworowych. Warto również wspomnieć, że jest to podstawowa zupa, jaką na co dzień spożywają Japończycy, a zgodnie z badaniami populacyjnymi – zalicza się ich do najbardziej długowiecznych nacji na Ziemi.
A Wy jak często jadacie zupy? Które są Waszymi ulubionymi?
Uwielbiam zupy, szczególnie te jarzynowe.
Człowiek pierwszy raz docenia zupy, kiedy musi przed pół dnia wsuwać suche jedzenie, np kanapki. Ja polubiłam zupy jak poszłam na studia. Najbardziej lubię rosołek i grzybową. Nigdy nie gotuję zup z saszetek.
Tych zup jeszcze nie jadłam,ale ta z soczewicy wygląda ciekawie.Kiedyś do zup wsypywałam tą czerwoną,a teraz z 4m-ce temu robiłam pierogi z soczewicy zielonej.
Kocham zupy-wszystkie.Ich przyrządzanie przy użyciu szybkowaru jest to dziecinnie łatwe i szybkie.
zupy z soczewicy jeszcze nie jadlam, ale barsz czerwony bardzo lubie
Zupy nie należą do moich ulubionych dań, ale jeżeli już mam jakąś zjeść to nie z torebki.
Ja kocham zupy . Dzięki mnie pokochał je i mój mąż.
I są przepyszne!
Ja uwielbiam rosołek i pomidorową, mogłabym jeść całymi dniami 🙂
Mam takie okresy kiedy nie lubie jeść zup, czasem jest troche lepiej z regularnością spożycia, ale i tak muszą być wyjatkowo dobre 🙂
Kocham zupy, są pyszne i zdrowe
Lubię jeść zupy, wolę ja bardziej od drugiego dania, są pożywniejsze. A dziś miałam kapuśniak.
rosol cebulowa bulion rybny oj nie,nie zjem 🙂
z racji ze nie jadam miesa to raczej zupy jalowe;) ale uwielbiam pomidorowa,przepadam za pieczarkowa i grzybowa, brokulowa tez bardzo lubie
Uwielbiam wszystkie zupy i wolę zjeśc zupę jak drugie danie staram sie je gotować codziennie aby dzieci nauczyły się ich jeść
Bardzo lubię jeść wszystkie zupy ta z soczewicy to moja ulubiona.
Kocham zupy! I nie zgodzę się, że coraz rzadziej jemy zupy przez brak czasu, bo moim zdaniem przyrządzenie zupy zajmuje chwilkę, można ją zrobić w tak zwanym między czasie 🙂
Uwielbiam rosół! 😀 Moja mama miała na niego zachciewajki kiedy była ze mną w ciąży i chyba dlatego tak mi teraz smakuje 😉
Zupy jak najbardziej tak ale w okresie jesienno-zimowym bo latem jakoś nie mam na nie ochoty
ja nie ciepie zup 🙁
Kocham zupy ! 🙂
Uwielbiam zupy ,w zasadzie drugie danie mogło by dla mnie nie istnieć
Uwielbiam zupy, ale tylko te robione w domu a nie z torebki.
U mnie w domu jest prawie zawsze zupa na pierwsze danie 🙂
Zupy są najczęściej omijanym posiłkiem w ciągu dnia. Składa się na to wiele powodów, którymi ja także przez wiele lat się usprawiedliwiałam i w rezultacie zupy jedliśmy tylko w weekendy gdy byliśmy z wizytą u jednej z naszych mam.
Długo myślałam w ten sposób: „samą zupą się nie najem, a dwóch dań to mi się gotować nie chce„. Teraz już pokochałam zupy, a dzisiaj napiszę co mnie przekonało i być może zachęcę także Ciebie do częstszego jedzenia zup 🙂
1. Zupy są nisko kaloryczne
„Odchudzam się więc rezygnuję z zupy” jest to często powtarzane zdanie. Owszem odchudzanie zawsze wiąże się z redukcją ilości kalorii ale nie warto tego robić kosztem zupy.
2. Zawierają wiele warzyw, dzięki czemu są zdrowe
W zupach stosujemy warzywa, które rzadko je się na surowo, jak np. seler, pietruszka czy burak. Zupy kremy to prawie wyłącznie zmiksowane warzywa (np. dynia lub brokuł).
3. Łatwo jest je przygotować, przechować i odgrzać
Zupy gotuje się dość szybko, wystarczy pokroić warzywa, a reszta robi się sama. Przeważnie wystarczy jeden garnek więc nie ma dużo sprzątania. Łatwo je schować i podgrzać następnego dnia.
4. Można je jeść o każdej porze dnia
Kto powiedział, że zupa musi być częścią dwudaniowego obiadu? Równie dobrze możesz ją zjeść na drugie śniadanie lub wieczorem na kolację.
Szalone komentarze 😀 Monolog niejedno ma imię 😀